Nova ekonomija: Srbija daje garanciju na EPS-ov kredit od 100 miliona evra 1foto (BETAPHOTO/AMIR HAMZAGIĆ)

Srbija je dala garanciju Nemačkoj razvojnoj banci KfW da će na sebe preuzeti dugove EPS-a na osnovu uzetog kredita, ukoliko ovo preduzeće ne bude moglo da izmiri svoje obaveze. Elektroprivreda Srbija (EPS) zaključila je sa KfW bankom sporazum o zajmu na iznos do 100 miliona evra u junu ove godine.

Zbog smanjene proizvodnje struje i povećanog uvoza, KfW je ponudio zajam „uz garanciju za plaćanje Republike Srbije“. Novac iz kredita se neće koristiti za kapitalne investicije koje se odnose na fosilna gotiva, navodi se u obrazloženju predloženog Zakona o davanju garancije, piše Nova ekonomija.

Kako se navodi u obrazloženju Predloga zakona o davanju garancije, poslovanje EPS-a pogoršano je usled problema sa proizvodnjom primarne energije, hidrološke situacije i smanjenog rada hidroelektrana, uvoza električne energije po rekorno visokim tržišnim cenama, kao i niskim cenama za garantovano snabdevanje.

Problemi u EPS-u datiraju još od posednjeg kvartala 2021. godine, dodaje se.

Smanjena proizvodnja struje u poslednjem kvartalu 2021. godine i u 2022. godini, uslovila je povećanje nabavke struke, pa ke nedostajuće količine EPS najvećim delom nadomestio uvozom.

Osim za spasavanje likvidnosti EPS-a, kredit bi treblo da se koristi i za stategiju dekarbonizacije i akcionog plana za EPS, uključujući strategiju postepenog izbacivanja uglja do 2050. godine.

Novac iz zajma biće isplaćen u jednoj tranši, a EPS bi trebalo da otplaćuje 15 polugodišnjih rata, pri čemu je prvi datum otplate glavnice 15. mart 2026. godine, a poslednji datum definisan kao 15. mart 2033. godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari