"Niko neće izaći iz Vlade dok se ne postigne dogovor": Ana Brnabić na sastanku sa poljoprivrednicima zbog blokada puteva širom Srbije 1Foto: Z.S.M.

Poljoprivrednici i dalje protestuju u Novom Sadu, Subotici, Pančevu i Kragujevcu. Ratari iz Rače na traktorima u Lapovu čekaju odgovor Vlade, a oni iz južnog Banata blokirali su oba izlaza iz Pančeva za Beograd. Premijerka Ana Brnabić rekla je na sastanku sa poljoprivrednicima da niko neće izaći iz Vlade dok se ne postigne dogovor, saznaje RTS.

Predstavnik poljoprivrednika iz Subotice Miroslav Matković obratio se medijima pre početka sastanka i rekao da očekuju povoljan ishod, ali da od zahteva neće odustati.

„Nećemo odustati ni od jednog zahteva. Protesti u Subotici i dalje traju, a nadamo se da ćemo sa nadležnima imati uspešne pregovore, u suprotnom protesti se nastavljaju“, rekao je Matković, a prenosi RTS.

Kako je objavljeno, premijerka Ana Brnabić rekla je na sastanku sa poljoprivrednicima da niko neće izaći iz Vlade dok se ne postigne dogovor.

Brnabićeva je u razgovoru sa učesnicima sastanka skrenula pažnju da je pred Srbijom veoma teška nedelja i da nam je potrebno jedinstvo.

„Pored toga što želim da se dogovorim sa vama i da sve strane budu zadovoljne, moram da dam sve od sebe da obezbedim unutrašnji mir i stabilnost. Predsednik Aleksandar Vučić krajem nedelje putuje u Brisel da se bori za mir. Potrebno nam je nacionalne jedinstvo, sada više nego ikada i ne treba da se međusobno svađamo“, poručila je Brnabićeva.

Subotički poljoprivrednici traktorima su u 10.15 časova blokirali centralnu gradsku raskrsnicu na Trgu Lazara Nešića.

Predstavnik ratara Marinko Kujundžić rekao je da će blokada raskrsnice trajati do 20 časova, tako što će nakon sat i po obustave saobraćaja, pola sata propuštati vozila.

U blokadi raskrsnice učestvuje oko 80 traktora.

Očekuju vesti sa sastanka premijerke i poljoprivrednika, pa ako ne budu zadovoljni pregovorima, blokade će biti nastavljene.

Od lokalne samouprave traže formiranje kriznog štaba kako bi suša bila proglašena elementarnom nepogodom.

Poljoprivrednici su blokirali oba izlaza iz Pančeva za Beograd. Ratari su tamo prenoćili i kažu da čekaju sastanak u Beogradu sa premijerkom nakon čega će odlučiti o daljem toku protesta.
Na blokadama su ratari iz Pančeva i okolnih sela, kao i iz kovinske opštine.

Poljoprivrednici koji su dva dana blokirali glavnu ulicu u Kragujevcu vratili su se na polaznu tačku puta u Desimirovcu i blokirali magistrlni put Kragujevac Topola.

Čekaju ishod sastanka sa premijerkom na kome se nalazi i njihov predstavnik. Ako ne budu zadovoljni pregovorima pridružiće se u Lapivu kolegama iz Rače koji drže u blokadi put prema Kragujevcu i krenuće za Beograd.

Poljoprivrednici protestuju i u Somboru, gde je blokirana saobraćajnica kod Parka heroja i Županije.

Zatvoren je prilaz centru grada iz pravca Stapara. Propuštaju kola hitne pomoći, vatrogasce. Oni su od petka uveče na tom mestu, a završetak protesta zavisi od ishoda današnjeg sastanka.

Sastanak predstavnika poljoprivrednika sa premijerkom Brnabić počeo je u 10 časova. U Vladi, kako je saopšteno, očekuju da rezultat razgovora bude rešenje aktuelne situacije, prihvatljivo za poljoprivrednike i za državu i trgovce – vodeći računa o interesima građana.

Predsednik Privredne komore Srbije Marko Čadež kaže za RTS da će današnji sastanak uključiti sve one od kojih može da se očekuje da doprinesu rešenju – i ratare, ali i proizvođači i prerađivači ulja, kao i trgovinski lanci.

„Svi imaju probleme, od toga da su troškovi same proizvodnje za ratare porasli do toga da je do nedavno na snazi bila zabrana izvoza i da su troškovi za prerađivače takođe porasli. Dakle, svi dele teret i zato je bitno da svi sednemo za sto i vidimo na koji način to možemo da ublažimo. Da li će biti idealno – verovatno neće“, poručuje Čadež.

Ističe da je suština da se vidi kako da se ublaži situacija i da niko ne bude na velikom gubitku.

Ratari traže da otkupna cena suncokreta bude 700 evra po toni, da se ukine akciza na gorivo i ograniči trgovinska marža. Vlada je prvih dana protesta ispunila deo zahteva, ukinula zabranu izvoza ulja i ponudila da otkupna cena suncokreta bude 535 evra po toni.
Poručuju da, ako za tonu suncokreta ne dobiju 700 evra, neće imati čime da plate setvu i da će, onda, sledeće godine hrane biti još manje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.