Niš među osam gradova u Srbiji koji su ostvarili najveću uštedu električne energije 1Foto: eps

Niš je jedan od osam gradova u Srbiji koji su najviše smanjili potrošnju električne energije u odnosu na prve mesece prošle godine, pokazuju podaci Ministarstva rudarstva i energetike.

“Država je prošle godine uputila apel svim lokalnim samoupravama i građanima da smanje potrošnju električne energije dok traje globalna energetska kriza. U skladu sa takvom inicijativom, Grad Niš je uputio apel svojoj lokalnoj samoupravi, ustanovama kulture, socijalne zaštite i obrazovanja, kao i gradskim javnim preduzećima. I zaposleni u javnom sektoru i građani su se odazvali apelu i ponašali odgovorno”, rekao je Miljan Ćirković, v. d. zamenika načelnika Uprave za društvene delatnosti.

Ćirković je kazao da je potrošnja smanjena u proseku za oko 15 odsto u odnosu na isti period prethodne godine.

Prema njegovim rečima, potrošnja struje u javnoj rasveti, pri radu semafora i u javnim toaletima je skoro 50 odsto manja u odnosu na prethodnu godinu.

U ustanovama kulture potrošnja struje se u proseku smanjila za skoro 20 odsto.

Sportski centar „Čair“ je u proseku uštedeo 18 odsto električne energije u odnosu na iste mesece prošle godine.

Direkcija za javni gradski prevoz je u decembru i januaru ove grejne sezone potrošila skoro 15 odsto manje struje u odnosu na iste mesece u prethodnoj grejnoj sezoni.

Najveće uštede električne energije ostvarene su i u Beogradu, Smederevu, Subotici, Novom Sadu, Kragujevcu, Zrenjaninu i Sremskoj Mitrovici, navelo je Ministarstvo.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari