Nobelova nagrada za ekonomiju za istraživanje uloge žena na tržištu rada: Klaudija Goldin 1EPA-EFE/CLAUDIO BRESCIANI SWEDEN OUT

Ovogodišnju Nobelovu nagradu švedske Riksbanke za ekonomiju dobila je američka ekonomistkinja i profesorka na Harvardu Klaudija Goldin.

Ona je nagradu dobila za svoje istraživanje položaja žena na tržištu rada u Americi tokom poslednjih više od 200 godina. Ona je istražujući podatke o učešću žena na tržištu rada, kao i njihovim zaradama otkrivala faktore koji su u raznim periodima doveli do zaostajanja žena u učešću na tržištu rada, kao i njihovih zarada u odnose muškaraca.

Globalno 50 odsto žena učestvuje na tržištu rada, dok je kod muškaraca to 80 odsto. Takođe žene u proseku zarađuju 13 odsto manje od muškaraca i suoačavaju se san tzv. „nevidljivim plafonom“ (glass ceiling) ili preprekama u napredovanju.

Kako su u komisiji koja je proglasila pobednika ocenili, poslednjih 50-100 godina deluje da se položaj žena stalno popravlja, ali je Goldin idući dalje u prošlost utvrdila da je tokom 19. veka opadalo učešće žena na tržištu rada.

Takođe, i da manje učešće žena tokom industrijske revolucije nije posledica diskriminacije, već to postaje u vreme kancelarijskih poslova.

Nobelova nagrada za ekonomiju za istraživanje uloge žena na tržištu rada: Klaudija Goldin 2
Ilustracija: Niklas Elmehed/The royal Swedish academy of sciences

Iako nedostaje podataka o učešću i zaradama žena, Goldin je skoro pa detektivskimradom i pretraga arhiva došla do novih izvora koji su pružili sliku o polžaju žena na tržištu rada u SAD u poslednjih više od 200 godina.

Ona prati i savremeni položaj žena i utvrdila je, na primer, efekat pilula za kontracepciju na smanjenje jaza između zarada žena i muškaraca.

Klaudija Goldin je profesor ekonomije na Harvardu i od 1989. do 2017. godine je bila direktor programa za razvoj američke ekonomije Nacionalnog biroa za ekonomska istraživanja (NBER).

Trenutno je ko-direktor grupe za polove u ekonomiji u NBER.

Centar njenog istraživanja su ekonomska istorija i tržište rada i posebno uloga žena u njemu. Njena poslednja knjiga je „Karijera i porodica: Stogodišnji put žena ka jednakosti“.

Goldin je član Nacionalne akademije nauka i američkog filozofskog društva i mnogih drugih udruženja, kao i dobitnih mnogih nagrada za profesuru.

Klaudija Goldin je treća žena koja je dobila Nobelovu nagradu za ekonomiju nakon Elinor Ostrom i Ester Duflo.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari