Nobelova nagrada za književnost 2023. otišla u ruke norveškom piscu Junu Foseu 1Jun Fose, Credit line: Dia Dipasupil / Getty images / Profimedia

Dobitnik Nobelove nagrade za književnost je norveški autor Jun Fose, saopšteno je na konferenciji za novinare u Stokholmu.

Jun Fose dobitnik je Nobelove nagrade za književnost.

Najvećom nagradom u svetu literature ovenčan je zbog „hrabrosti“, naveli su, između ostalog, u obrazloženju članovi Švedske kraljevske akademije, koja dodeljuje svake godine ovo priznanje.

Norveški pisac je 116. po redu dobitnik prestižnog priznanja.

Rođen je u Norveškoj 1959. Piše romane, kratke priče, poeziju, knjige za decu, eseje i drame. Njegova dela su prevedena na više od četrdeset jezika.

Osvojio je do sad mnoge nagrade širom sveta, a sa poslednjom knjigom „A New Name: Septology VI-VII“ bio je u najužem izboru za international Booker Prize.

Foseova pobeda predstavlja iznenađenje s obzirom da su kladioničari pre proglašanje, više šanse davali kineskoj spisateljici Can Ksue kao i Harukiju Murakamiju, Margaret Atvud ili Salmanu Ruždiju.

 

Nobelova nagrada za književnost prvi put je dodeljena 1901. godine. Tada je novoustanovljenim priznanjem ovenčan Sili Pridom.

Do sada je Nobela dobilo 118 književnika, od čega su 102 laureata bili muškarci, a samo je 17 žena nagrađeno Nobelom. Najmlađi laureat bio je Džozef Radjrad Kipling, koji je te 1907. imao samo 41 godinu, a najstarija je bila Doris Kipling, kojoj je bilo 88 godina 2007. kada je ovenčana Nobelom.

Samo dvojica dobitnika, u čitavoj istoriji, odbilo je ovo priznanje – Boris Pasternak 1958, i Žan-Pol Sartr osam godina kasnije.

Prošle godine Nobela za knjževnost dobila je Ani Erno, francuska spisateljica, a nagrada, podsetimo, podrazumeva zlatnu medalju i novčanu nadoknadu u iznosu od 10 miliona švedskih kruna, što je nešto više od milion dolara.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari