Nova ekonomija: Nabavka opreme za tri kovid bolnice od istog dobavljača 1Foto: Beta/Vlada Srbije/Slobodan Miljević

Nabavku za opremanje tri nove kovid bolnice u Srbiji sprovedene su direktnim pregovaranjem, a nosilac posla za sve tri bolnice je firma Magna farmacija iz Beograda, objavila je danas Nova ekonomija na svom portalu.

Kako se navodi, opremanje kovid bolnica u Batajnici i Kruševcu, koje su sagrađene prošle godine, koštalo je oko tri milijarde dinara (25,5 miliona evra), a opremanje nove kovid bolnice u Novom Sadu koštaće još oko 1,97 milijardi dinara (16,8 miliona evra).

Ukazuje se da je Državna revizorska institucija (DRI) u izveštaju navela da je u postupcima javne nabavke oprema za kovid bolnice u Batajnici i Kruševcu Ministarstvo zdravlja zaobišlo zakonske odredbe, pa za aparate i nameštaj u vrednosti od oko 400 miliona dinara nije odredilo tehničke karakteristike, niti jedinicu mere na osnovu kojih bi ponuđači mogli da daju odgovarajuću ponudu.

Ministarstvo je najpre odabralo da opremu za obe bolnice nabavi uz pomoć pregovaračkog postupka, bez obajvljivanja javnog poziva koji gotovo u potpunosti isključuje javnost, pošto Ministarstvo samo poziva firme za koje veruje da bi mogle da prodaju potrebnu opremu, a zatim bira najpovoljniju cenu.

U tekstu Nove ekonomije navodi se da je Magna Farmacija u 2020. godini imala poslovne prihode dva i po puta veće nego 2019.

Poslovni dobitak u 2019. iznosio je 548 miliona dinara, a 2020. bio je 3,7 puta veći, odnosno 2,03 milijarde dinara.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari