Nova ekonomija: Niske cene energije su prošlost 1Foto: Pixabay/0fjd125gk87

Da su energenti tokom prošle godine poskupeli kada je trebalo, inflacija u Srbiji bi verovatno tokom prošle 2022. godine dostigla nivo od oko 20% i počela značajno da se smiruje početkom ove godine, ocenjuje se u analizi objavljanoj u najnovijem štampanom izdanju Nove ekonomije.

Vlada Srbije je pokušala prošle godine da nekako održi inflaciju „pod kontrolom“ administrativnim merama, pa su zamrznute cene nekoliko osnovnih artikala, kao što su brašno, jestivo ulјe, šećer, dugotrajno mleko.

Pored toga, ograničene su i cene goriva na benzinskim pumpama, pa se tako svakog petka određuje koliko će koštati dizel i bezolovni benzin, podseća se u analizi o inflaciji objavljenoj u najnovijem izdanju Nove ekonomije.

Međutim, mnogo značajnije je što je vlada na veštački niskom nivou držala cene struje i gasa. Cena struje za privredu je početkom 2022. godine povećana sa 55 evra na 75 evra za megavat-sat, iako je u tom trenutku EPS morao da uvozi 15-20% struje po ceni čak 400 evra za megavat-sat.

Pored toga, značajno je poskupeo uvozni prirodni gas, ali vlada nije dozvolila poskuplјenje gasa ni za domaćinstva, ni za industriju.

Tokom leta 2022. je odobreno poskuplјenje struje za domaćinstva za oko 10% (6,5% je povećanje cene struje, ali je istovremeno praktično duplirana „naknada za obnovlјive izvore energije“, pa je ukupno poskuplјenje oko 10%), a za 11% je povećana cena gasa.

Privredi je od septembra struja poskupela sa 75 evra za megavat-sat na 95 evra za megavat-sat, a od januara ove godine privreda plaća 103 evra za megavat-sat.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari