Nova ekonomija: Spomenik Stefanu Nemanji nije kulturno dobro, ali ima obezbeđenje skuplje nego muzej 1Foto: Beta/Milan Timotić

Spomenik Stefanu Nemanji u Beogradu ima fizičko obezbeđenje koje godišnje košta sedam miliona dinara, piše Nova ekonomija.

Navodi se da iako iz Muzeja grada Beograda objašnjavaju da taj spomenik štite u skladu sa Zakonom o kulturnim dobrima on nikada nije dobio status kulurnog dobra, a za njegovo obezbeđivanje Muzej grada izdvaja više novca nego što u proseku plaća za ostale objekte pod njihovom zaštitom.

Muzej grada po drugi put ove godine traži tehničko fizičko obezbeđenje za zaštitu spomenika Stefanu Nemanji na Savskom trgu.

Spomenik trenutno obezbeđuje firma Atlas sekjuriti, sa kojom je u aprilu prvobitno potpisan ugovor na 60 dana.

Kada je ovoj firmi dodeljen ugovor, Muzej grada je sproveo pregovarački postupak i hitnu javnu nabavku, a postupak je obrazložen time da je Muzej sa Sekretarijatom za kulturu sklopio ugovor o tome da će preuzeti i „obavezu staranja o obezbeđenju skulpturalne kompozicije Stefanu Nemanji“.

„To nije spomenik kao neki drugi. Velika je ugroženost spomenika i prostora oko njega i ne možemo da dozvolimo da imamo razmak, da istekne ugovor za jedno obezbeđnje, a da nemamo drugo“, kazali su za Novu ekonomiju predstavnici uprave Muzeja grada.

U svakom trenutku spomenik moraju da čuvaju dva izvršioca, a osim spremnosti da spreče incidente, ispisivanje grafita ili oštećenje spomenika, oni treba da pružaju i prvu pomoć posetiocima, kao i da, ukoliko ima potrebe, zadrže lice do dolaske policije i primene fizičku snagu u skladu sa Zakonom o privatnom obezbeđenju, piše u tehničkoj specifikaciji.

Potvrdu da spomenik na Savskom trgu nije kulturno dobro Nova ekonomija dobila je i od Republičkog zavoda za zaštitu spomenika kulture.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari