Nova havarija u EPS-u usporava kopanje uglja nužnog za zimsku sezonu? 1Foto: Privatna arhiva

U noći neposredno pre nego što će Ministarstvo rudarstva i energetike u javnost izneti preporuke za uštedu struje, Elektroprivredu Srbije je zadesila nova havarija, tako što je iz procesa proizvodnje izbačen bager za kopanje uglja u Rudarskom basenu “Kolubara” na kopu “Tamnava – Zapadno polje”, saznaje Danas.

Do nove havarije u sistemu EPS-a došlo je preksinoć kada je jaka kiša odnela pesak na kome je bio smešten glodar 1 koji iskopava ugalj i jalovinu.

Bujica je naime devastirala tlo ispod bagera što je uzrokovalo oštećenje negovog transportnog dela, odnosno gusenica, i izavala prekid rada te mašine koja ima važnu ulogu u procesu kopanja uglja u Rudarskom basenu “Kolubara”.

Kako ističe izvor Danasa iz Elektroprivrede Srbije koji je želeo da ostane anoniman do havarije je došlo usled vremenskih okolnosti a ne zbog ljudske greške ili neispravnosti bagera.

Sreća u nesreći, ističe naš sagovornik, je to što prilikom havarije glodar 1 nije pao. Da jeste, sigurno bi bilo povređenih a mašina više ne bi mogla da se popravi.

– S obzirom da se to nije desilo kvar na bageru će moći da bude saniran. Glodar 1 je inače bio predviđen da u skorije vreme bude poslat na remont koji se radi jednom godišnje – objašnjava naš sagovornik.

Na polju “Tamnava zapad” ima ukupno četiri bagera koji rade na iskopavanju uglja i glodar 1 je jedan od njih.

Njegovo ispadanje iz rada će u određenoj meri usporiti iskopavanje uglja a u obzir treba uzeti i činjenicu da se jedan od bagera nalazi na remontu pa će do daljeg umesto četiri ugalj na tom polju kopati samo dva bagera.

Popravka glodara 1 trajaće najmanje mesec dana a kolika je materijalna šteta zbog havarije u ovom trenutku nije poznato mada se može reći, kako tvrdi naš sagovornik, da je ipak prilična.

Kako saznajemo Rudarski basen “Kolubara” juče je posetio Miiroslav Tomašević, vršilac dužnosti direktora EPS-a kako bi obišao mesto na kome je došlo do havarije i upoznao se sa njenim razmerama.

Povodom ovog slučaja kontaktirali smo nadležne u Elektroprivredi Srbije gde nam je rečeno da “nema govora o bilo kakvoj havariji u Rudarskom basenu Kolubara”.

– Zbog bujice vode i peskovitog terena u toku je sanacija tla ispod i oko bagera glodar 1 na kopu “Tamnava Zapadno polje”. Inače je bilo predviđeno da od petka 2.septembra na tom bageru počne investiciona opravka. S obzirom da je ta opravka predviđena u godišnjem planu poslovanja, ona neće imati uticaj na ostvarenje plana proizvodnje uglja u RB “Kolubara” – tvrde za Danas u EPS-u.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari