Nova rešenja u interesu građana 1

Ove sedmice gradonačelnik Šapca Nebojša Zelenović učestvuje na forumu „pametnih gradova“ na Tajvanu u okviru redovnog Smart City Summita.

Nacionalna alijansa za lokalni razvoj (NALED) u dogovoru sa Predstavništvom Tajvana u Budimpešti, preporučila je da Šabac bude promoter Srbije na ovom skupu. Forum predstavlja platformu za razmenu iskustava u kreiranju tehnoloških rešenja za pružanje efikasnih usluga građanima i privredi. Učešće gradonačelnika Šapca je prilika za uspostavljanje partnerskih odnosa i razmeni iskustava sa drugim gradovima u domenu razvoja“pametnih“ rešenja u gradskoj upravi. Na ovaj način Šabac promoviše Srbiju i predstavlja svoje potencijale.

Zelenović je predstavio najnovije šabačke projekte. To su Gradski bazen koji koristi tri vrste energije, zamena živinih sijalica sa led rasvetom, termoizolacija stambenih zgrada kao i participativno budžetiranje.

Izgradnja zatvorenog bazena koštala je tri miliona evra, što je najniža cena za ovakav objekat i maksimalno je iskorišćen. On je ukazao da se zamena živinih sijalica isplati za manje od dve godine, a da se termoizolacijom zgrada uštedi 30 odsto energije. Pored toga, Šabac se sprema za izgradnju toplane na biomasu, čime će korisnici dobiti jeftiniju energiju, a znatan broj poljoprivrednika će imati prihod od prodaje biomase koja se do sada bacala.

Građani u Šapcu predlažu projekte za finansiranje iz budžeta, što je praktičan vid lokalne samouprave. Govoreći o Šapcu kao gradu povoljnom za ulaganje Zelenović je ukazao na pojednostavljenu administrativnu proceduru i mere podsticaja za strane investitore. To je rezultiralo najvećom investicijom u Srbiji u protekloj godini, jer će japanski „Jazaki“ uložiti 25 miliona evra i zaposliti 1.700 radnika.

Finansirali obuku 1.000 programera

Kao odgovor na stalni nedostatak informacionih stručnjaka u Srbiji Zelenović je istakao da je grad Šabac finansirao osposobljavanje 1.000 mladih programera. Ovom prilikom gradonačelnik Zelenović pozvao je strane investitore da dođu u Šabac i uvere se u prednosti i kvalitete koje ova sredina pruža, i da „zajedno stvaraju budućnost“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari