Nova.rs: Vila u Užičkoj partneru u Beogradu na vodi, cena nepoznata 1foto: Nova.rs

Državna vila u Užičkoj ulici broj 38 na Dedinju, prodata je firmi „ANH Holding Limited“, a koja je u vlasništvu Muhameda Al Abara, piše portal Nova.rs. Cena po kojoj je državna svojina prodata obavijena je velom tajne.

On je našoj javnosti poznat kao jedan od investitora u Beogradu na vodi i vlasnik Igl Hilsa, kompanije koja stoji iza firme Belgrade waterfront capital investment koja je vlasnik dve trećine firme Beograd na vodi doo.

Kako se može videti uvidom u katastar, kao imalac prava nad objektom u Užičkoj ulici, navodi se firma „ANH Holding limited“.

Muhamed Alabar se kao direktor ANH holdinga navodi u biografiji objavljenoj na sajtu jedne od svojih kompanija Americana restorants.

U Rešenju Republičkog geodetskog zavoda iz oktobra ove godine navodi se da je Republika Srbija kao dosadašnji imalac prava obrisana, a da je pravo svojine upisano na korist firme iz Ujedinjenih Arapskih Emirata.

Zastupnik ove kompanije je inače Danilo Jerinić, koji radi kao koordinator za dozvole u preduzeću „Beograd na vodi d.o.o“, a kako je Nova.rs već pisala, Jerinić je i jedan od neizvršnih direktora Beogradske autobuske stanice.

U izjavi za Nova.rs, član predsedništva stranke SRCE, Boško Šindić kaže da je vila u Užičkoj pala u ruke Muhameda Alabara, kog je predsednik Srbije svojevremeno nazivao svojim prijateljem.

Nova.rs: Vila u Užičkoj partneru u Beogradu na vodi, cena nepoznata 2
Foto: M. O.

 

„Postavlja se pitanje na osnovu čega je doneta ovakva odluka? Da li postoji neki zaključak Vlade o tome? Kao i da li je bilo neke javne licitacije i nadmetanja ili je sve urađeno u tajnosti? Takođe se postavlja pitanje po kojoj ceni je vila prodata i da li je cena tržišna i realna“, kaže Šindić.

Dodaje i da ako je sve urađeno tajno i po ceni ispod realne, deluje da je to urađeno na osnovu ličnih odnosa i privatnih interesa Aleksandra Vučića, a kako kaže, na štetu Republike Srbije.

Vila bila namenjena Mirku Cvetkoviću

Prema ranijem pisanju medija, vila u Užičkoj ulici, bila je stavljena na raspolaganje nekadašnjem premijeru Mirku Cvetkoviću, ali je on nikada nije koristio. Takođe, u medijima je ranije navođeno da je objekat na broju 38 u Užičkoj ulici u vlasništvu Skupštine Grada.

Ovaj objekat se 2012. godine pominjao kao moguća rezidencija Tomislava Nikolića, nakon njegove pobede na predsedničkim izborima 2012. godine.

Međutim, poznato je da Nikolić i dalje živi u Užičkoj, ali u vili na broju 23 koja se nalazi dijagonalno od luksuznog imanja u vlasništvu firme Muhameda Alabara.

Preko puta ove vile nalazi se ambasada Narodne Republike Kine.

Javnost je po ko zna koji put ostala uskraćena za odgovor na pitanje – koliko je novca do sada stiglo iz Ujedinjenih Arapskih Emirata za projekat „Beograd na vodi“.

Prema ugovoru, srpska strana dala je firmi „Eagle hills“ u vlasništvu Muhameda Alabara 100 hektara gradskog građevinskog zemljišta u zakup na 99 godina, ali bez naknade, u zamenu za 32 odsto vlasništva u zajedničkom preduzeću.

Tim ugovorom predviđena su zajednička ulaganja na lokaciji od oko 177 hektara gde je nekoliko stambenih zgrada i hotela, tržni centar i Kula „Beograd“ visoka 168 metara.

Muhamed Alabar, milijarder iz UAE, osnivač je i predsednik borda direktora kompanije Emar Propertis, jedne od najvećih građevinskih kompanija na svetu, sa godišnjim prihodom od 5,8 milijardi dolara i tržišnom vrednošću od blizu deset milijardi dolara.

Pomenuta kompanija poznata je po megaprojektima u kojima je učestvovala u Dubaiju. Igl Hils, koja je deo Emar Propertisa, osim u našem glavnom gradu gradi i u Bahreinu, Jordanu, Maroku i Emiratima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari