Novi Klinicki centar u NisuFoto Beta/Saša Đorđević

Radnica turske kompanije “Aster tekstil” u Nišu A. I. (39) preminula je 3. marta nakon što joj je pozlilo u hali zbog ozbiljnih srčanih smetnji, saopštili su radnici, predstavnici kompanije i Univerzitetski klinički centar.

Koleginica preminule radnice kazala je za portal N1 da se A. I. tog dana požalila da joj je loše, ali joj, kako je rekla, nadređeni nisu dopustili da napusti fabričku halu kako bi se javila lekaru u ambulanti koja se nalazi stotinak metara dalje, pa je posle nekog vremena kolabirala zbog čega je pozvana Hitna pomoć.

U ovoj zdravstvenoj ustanovi su potvrdili da je njihova ekipa iz Niške Banje intervenisala tog dana, u 15.08 časova, po pozivu iz fabrike, a da je pacijentkinji postavljena dijagnoza akutni infarkt. Ona je potom prevezena u niški Univerzitetski klinički centar, gde je nešto kasnije preminula.

“Pacijenkinja je primljena na Kliniku za kardiologiju UKC Niš, nakon što joj je pozlilo na radnom mestu. Inicijalno uradjen ultrazvuk srca pokazao je težak pad pumpne funkcije srca sa ejekcionom frakcijom od svega 25 odsto – normalno je oko 70 odsto. Na urađenoj koronarografiji videla se teška tromboza glavnog stabla leve koronarne arterije, verovatno izazvana spontanim cepanjem arterije. Uspešno su plasirana dva stenta i arterija je otvorena, a tokom procedure su bili primetni znaci električne i hemodinamske nestabilnosti, pa je pacijentkinji postavljen i privremeni pejsmejker. U dva maha urađena je i kardiopulmonalna reanimacija zbog električne nestabilnosti koja je ugrožavala pacijentkinju”, saopštili su jutros u niškom UKC.

U ovoj ustanovi su kazali da su lekari pri prijemu dobili podatak da pacijentkinja ima “razarajuće bolove iza grudne kosti”, kao i da je “više puta u nekoliko prethodnih dana imala slične tegobe, ali nikada takvog inteziteta”.

I pored preduzetih mera, došlo je do smrtnog ishoda, navodi se u saopštenju UKC.

Poslovodstvo “Aster tekstila” izrazilo je duboko žaljenje zbog smrti svoje radnice, potvrđujući da je preminula nakon što joj je pozlilo na radnom mestu, ali je negiralo nezvanične tvrdnje da A. I. nije bilo dopušteno da se javi lekaru.

U odgovoru uprave fabrike navodi se da je 3. marta “koleginica iz neposrednog radnog okruženja preminule radnice primetila da A. I. deluje slabo, zbog čega ju je pitala da obavesti nadređene u kompaniji, kao i da pozovu Hitnu pomoć, sa čime se A. I. nije složila“.

Radnica kojoj je pozlilo joj je rekla da se zbog istih tegoba prethodnog vikenda javljala u zdravstvenu ustanovu i da je nisu zadržali na bolničnom lečenju, niti su je uputili da se javi izabranom lekaru radi otvaranja bolovanja.

„Uprkos protivljenju A. I, koleginice koje su radile zajedno s njom procenile su da joj je potrebna zdravstvena pomoć, te su samostalno odlučile da o njenom stanju obaveste nadređene i lice za bezbednost i zdravlje na radu u kompaniji, koje je odmah pozvalo Hitnu pomoć. Ekipa Hitne pomoći je došla na lice mesta i odmah je pregledala, odradila EKG i dala terapiju, nakon čega su je prisutne kolege prenele do saniteta koji ju je odvezao na lečenje u KC Niš, gde je i operisana. Na veliku žalost i tugu svih, nakon nekoliko sati dobili smo informaciju da je naša draga koleginica preminula u KC. Prema informaciji koju smo dobili od osobe bliske porodici pokojne koleginice, smrt je nastupila tokom operativnog zahvata koji je trajao više sati“, naveli su u kompaniji.

Oni su rekli da je lice zaduženo za bezbednost i zdravlje na radu “sve vreme bila uz A. I, kako u krugu fabrike, tako i u sanitetu i tokom prijema u UKC, gde je sačekalo i člana porodice ove radnice”.

“Sva lica iz ‘Aster tekstila’, bez obzira na njihova radna mesta ili položaj, reagovala su na „najsavesniji mogući način i u najkraćem vremenskom roku, pružajući svu moguću pomoć našoj dragoj koleginici A. I”, tvrde u kompaniji.

U “Aster tekstilu”, do objavljivanja ovog teksta, nisu odgovorili i na pitanje Danasa kakvi su uslovi rada u niškom pogonu, pošto je je bilo optužbi da u fabrici nema adekvatne klimatizacije, zbog čega je “vruće i zagušljivo, pa je nekim radnicima pozilo”, da je zaposlenima koji su išli na bolovanje navodno uskraćivano pravo na godišnji odmor, te da je “bilo mobinga”.

Grupa zaposlenih se zbog uslova rada u avgustu prošle godine obratila inspektoratu za rad, tražeći da izvrše nadtor, ali rezultati nisu javno saopšteni.

Smrt radnice “Aster tekstila” je druga smrt vezana za radno mesto u Srbiji za nedelju dana, nakon što je 1. marta radnica fabrike Leoni u Kraljevu D. R. preminula usled povreda na radu.

Deo radnika je kazao da na njihovo zdravlje utiču “loši uslovi rada, veliki pritak i radno vreme i po deset sati”, dok su u kompaniji to negirali, navodeći da je radnica zadobila povrede “prilikom slučajnog spoticanja i pada“.

 

Sindikat “Sloga”: U “Aster tekstilu” nema sindikalnog organizovanja, nadležni moraju da odgovaraju ukoliko je u ovom slučaju bilo propusta

“U niško pogonu ‘Aster tekstila’ nema sindikata, nijednog. Mi smo pokušali dva puta da formiramo sindikalnu organizaciju, ali smo odustali jer je bilo pritisaka na ljude da do toga ne dođe. Ovih dana ću opet pozvati poslovodstvo ‘Aster tekstila’ i pokušati da zakažem razgovor, kako bismo još jednom razgovarali o uslovima rada i zašto nema sindikata. Nezvanično smo čuli od radnika da je zagušljivo, neprovetreno, da ima mobinga. Nadležni organi moraju da provere tvrdnje da preminuloj radnici nije bilo dozvoljeno da ode do lekara i da ukoliko je to tačno oni koji su za to odgovorni najozbiljnije odgovaraju”, kaže za Danas Bratislav Ilić, regionalni poverenik suindikata „Sloga“ za jug Srbij.

Do objavljivanja ovog teksta iz “Aster tekstila” nisu odgovorili da li u niškom pogonu ima sindikalnog organizovanja radnika.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.