Nova uredba o privlačenju investicija: Gde i koliko treba uložiti da bi se dobila subvencija države? 1foto (BETAPHOTO/PREDSEDNIŠTVO SRBIJE/DIMITRIJE GOLL/MO)

Uredba o privlačenju investicija je nedavno izmenjena, a po novim uslovima minimalni iznos ulaganja potreban da bi se dobila novčana pomoć države povećan je sa 100.000 na 300.000 evra, navodi RTS.

Prema rečima direktora Razvojne agencije Srbije Radoša Gazdića, minimalna investicija u Beogradski region da bi se dobila subvencija je pola miliona evra i 50 novih zaposlenih radnika. Minimalno ulaganje u Vojvodini je 400.000 evra i 30 zaposlenih, a da bi se dobile subvencije za ulaganja u ostalim delovima države neophodno je investirati najmanje 300.000 evra i zaposliti 30 ljudi.

Državna subvencija po radnom metu za Beograd je u iznosu do 20 odsto dvogodišnjih bruto plata, što je na godišnjem nivou do 2.000 evra i do 10 odsto ulaganja u osnovna sredstva.

Za region Vojvodine to je 25 odsto bruto plata što je iznos do 3.000 evra i do 15 odsto ukupnih ulaganja, a za sve ostale davanje države je do 30 odsto iznosa dvogodišnjih bruto plata u maksimalnom iznosu do 5.000 evra i do 30 odsto ulaganja u osnovna sredstva.

„Mi trenutno imamo preko 250 investitora koji realizuju svoje projekte u Srbiji. Taj broj se uvećavao iz godine u godinu i imamo sve veći broj investitora. Investicije koje su bile u prošloj godini su bile preko 4,4 milijarde evra. Prethodna je bila nešto ispod četiri milijarde evra, tako da svake godine interesovanje je sve veće.

Ono na šta smo ponosni je da imamo sve veće interesovanje domaćih investitora za proširenje svojih proizvodnih pogona i proizvodnih procesa i zapošljavanje. Tako da da u prethodnoj godini, od svih dodeljenih podsticaja negde oko 40 odsto bilo je domaćim preduzećima“, rekao je Gazdić za RTS.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari