Nova varijanta korone uzrokovala pad kriptovaluta 1Foto: EPA-EFE/ SASCHA STEINBACH

Bitkoin je pao preko devet odsto u petak, povlačeći manje tokene za sobom, nakon što je otkriće nove varijante korone, potencijalno otporne na vakcinu, dovelo do toga da su investitori odbacili rizičniju imovinu zbog zapažene sigurnosti obveznica, jena i dolara.

Bitkoin, najveća digitalna valuta, pao je za čak 9,2 odsto na 53.551 dolar, što je njegov najniži nivo od 10. oktobra. Drugi najveći etar kriptovaluta pao je preko 13 odsto na najniži nivo u poslednjih mesec dana jer su investitori napustili kriptovalute.

Kako prenosi Gardijan, bitkoin je za 13 godina imao ekstremne nalete nestabilnosti, bio je na putu najvećeg jednodnevnog pada od 20. septembra. Pao je za više od petine od kada je dostigao rekordnih skoro 70.000 dolara ovog meseca.

Naučnici kažu da varijanta korona virusa, otkrivena u Južnoj Africi, Bocvani i Hong Kongu, ima neobičnu kombinaciju mutacija i da bi mogla da izbegne imunološke odgovore ili da je učine lakše prenosivom.

„Širenje nove varijante, posebno na druge zemlje, moglo bi dodatno da poveća apetit investitora“, rekla je Juja Hasegava na tokijskoj berzi Bitbank. „BTC će verovatno biti ograničen i tržište bi trebalo da se pripremi za dalji gubitak.“

Bitkoin je početkom meseca dostigao rekordnih 69.000 dolara jer je sve više velikih investitora prihvatilo kriptovalute, pri čemu su mnogi privučeni njihovom navodnom otpornošću na inflaciju.

Drugi su uložili u digitalni token zbog obećanja brzih dobitaka, što je pojačano rekordno niskim ili negativnim kamatnim stopama. Ipak, nestabilnost bitkoina se zadržala, što dovodi do pitanja njegove podobnosti kao stabilnog skladišta vrednosti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari