Novi slom kriptovaluta, bitkoin ponovo pada, sunovrat kriptoberze FTX 1Foto: EPA-EFE/ SASCHA STEINBACH

Tržište kriptovaluta ove nedelje pretrpelo je još jedan udarac kada se kripto berza FTX suočila sa povlačenjem kapitala, ekvivalentom juriša na banke.

Token ove berze FTT je u toku dana u utorak sa vrednosti od 19 dolara pao na 3,15 dolara. To je pad od preko 80 odsto, a spekuliše se da je vlasnik FTX-a Sem Bankman-Frajd u ovom procesu izgubio oko 14 milijardi dolara.

Panični talas povlačenja novca sa kriptotržišta zahvatio je i ostale kriptovalute, pa je tako bitkoin u utorak izgubio više od 10 odsto vrednosti i pao u jednom trenutku ispod 17.500 dolara, nakon što je prošle nedelje konačno probio granicu od 21.000 dolara. U poslednja dva dana izgubio je više od 15 odsto.

I drugi veliki koin etereum je izgubio skoro 20 odsto za ova dva dana.

Potpunu propast sprečila je najveća kriptoberza kineski Bajnens (Binance) koja je dala neobavezujuću ponudu za biznis FTX-a van Sjedinjenih Američkih Država, nakon što im se obratio Brinkman-Frajd za pomoć zbog nelikvidnosti.

Zanimljivo je da je juriš na FTX krenuo nakon objave generalnog direktora Bajnensa Čangpeng Žaoa da će ova kompanija likvidirati svoje pozicije u FTT tokenu zbog “nedavnih saznanja”.
Njihova pozicija bila je teška 580 miliona dolara, što Brinkman-Frajd nije imao čime da isplati.

Nakon toga su oni koji su držali token FTT u svojim virtuelnim novčanicima krenuli da ga menjaju za dolare pa su investitori izašli sa prodajom FTT-a u vrednosti od oko šest milijardi dolara što je dovelo do survavanja ove kriptovalute za više od 80 odsto i sloma FTX berze.

Zbog veličine berze FTX neki na ovo gledaju kao na ekvivalent propasti Liman bradersa 2008. godine u bankarskom sektoru koji je bio okidač za svetsku finansijsku krizu.

Ovaj kolaps je iznenađujući pošto je FTX jedna od najvećih kriptoberzi.

Vlasnik i direktor FTX-a Bankman-Frajd se tokom ovog leta koje je označeno kao kripto-zima zbog niskih cena kriptovaluta i male tržanje za njima, istakao kao jedan od najznačajnijih igrača pošto je uložio više od milijardu dolara pomažući firmama pogođenim padom cena kriptovaluta.

Ono što sada brine investitore je spajanje dva tako velika igrača na tržištu kriptovaluta i pretnja da se ono monopolizuje.

Stručnjaci upozoravaju da je moguće da ovo ne bude kraj, već početak lančane reakcije na ovom tržištu jer je Almeida kompanija u vlasništvu Brinkman-Frajda jedan od velikih “market mejkera” na tržištu decentralizovanih finansija (DeFi), odnosno na tržištu kriptovaluta i blokčejna. Kako se navodi u nekim izveštajima specijalizovanih medija, dobar deo kapitala ove kompanije bio je u FTT tokenu koji je sada nelikvidan, pa bi ovaj udarac mogao da izazove seriju bankrota.

Ovo je podsetilo na letošnju propast kriptovaluta Luna i USDT koje je emitovala firma Teraform labs koja je počistila sa tržišta oko 60 milijardi dolara.

Za osnivačem Teraformlabsa Južnokorejancem Do Kvonom raspisana je Interpolova poternica.

U tom talasu bankrotirali su neki od velikih igrača na kriptotržištu poput fondova Tri erous kapital (Three Arrows Capital) i Vojadžer didžital (Voyager Digital) i Celsius.

Ukupna tržišna kapitalizacija svih kriptovaluta pala je ispod 900 milijardi dolara, sa nekadašnjih rekordnih preko tri biliona dolara prošle godine u ovo doba.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari