Šta je "Spajanje" Etereuma i da li će skočiti cena kriptovaluta? 1Foto: Pixabay/Rebcenter-moscow

U četvrtak 15. sepembra oko 9 sati pre podne po Centralnoevropskom vremenu okončan je dugoočekivani događaj u kripto zajednici.

To je „Spajanje“, odnosno prelazak Etereum blokčejn mreže na novi sistem u kome se transakcije validiraju ne rudarenjem grafičkim karticama već „zaljučavanjem“ svojih tokena Etera (ETH). Ovo je prelazak sa tzv proof-of-work (rudarenje) na proof-of-stake (posedovanje) protokol.

Događaj se zove „Spajanje“ jer se glavna mreža Etereuma spojila sa posebnim blokčejnom Bikon čejn (Beacon Chain) koji je već bio na sistemu proof-of stake.
Alekandar Matanović, osnivač i generalni direktor kriptomenjačnice ECD.rs

objašnjava da da u praksi to znači da se validacijom transakcija i kreiranjem blokova transakcija više ne bave „rudari“ sa svojim grafičkim karticama, već ljudi koji svoje ETH-ove „zaključavaju“ na određeni vremenski period pri čemu postoji minimum ETH-a koji mora da se zaključa.

„Za krajnjeg korisnika suštinski nema promena osim što se očekuje da će troškovi transakcija biti manji zbog ove tranzicije. Postoji očekivanje da bi ova tranzicija mogla dovesti do rasta cene, jer će veliki broj ETH-a biti zaključan i time sklonjen sa tržišta, smanjujući ukupnu količinu ETH-a raspoloživog za prodaju“, kaže Matanović.

Za sada je tržište reagovalo padom cene Etereuma sa 1.590 dolara 15. septembra na 1.342 dolara u utorak.

Glavna posledica ove promene je smanjenje potrošnje energije za održavanje blokčejna Etereuma. Recimo Etereum je trošio više struje od Čilea i u diskusijama između proponenata i kritičara kriptovaluta jedna od glavnih tema bila je energetska neefikasnost i štetan uticaj na životnu sredinu zbog velike potrošnje električne energije koja se uglavnom dobija iz fosilnih goriva.
Sada, kada je rudarenje Etereuma van igre, potrošnja energije je smanjena za oko 99,95 odsto.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari