Novi Pazar: Subvencije za energetsku efikasnost 30 miliona dinara 1Foto: Novi Pazar

Poboljšanje energetske efikasnosti u stambenim objektima, ove godine, u Novom Pazaru biće subvencionisano sa 30 miliona dinara.

Sredstva obezbeđuju Ministarstvo rudarstva i energetike, 18 miliona dinara, i gradska uprava 12 miliona.

Ta sredstva su namenjena zameni stolarije na stambenim objektima, poboljšanje izolacije krova i zidova, ugradnji efikasnijih kotlova ili solarnih panela.

Ministarstvo će, sledeće sedmice, potpisati ugovore sa lokalnim samoupravama o dodeli sredstava za subencije. Nakon toga, slede javne nabavke za izvožače radova i javni pozivi za korisnike sredstava.

Za realizaciju mera energetske efikasnosti, opredeljeno je 1, 79 milijardi dinara. Od te sume, nadležno ministarstvo učestvuje sa 55 odsto, a ostalo obezbeđuju lokalne samouprave.

Na prethodna tri javna poziva subvencije za poboljšanje energetske efikasnoti dobilo je 20 hiljada građana, a planirano je da ih dobije još 50 hiljada domaćinstava.

Na prethodna dva javna poziva, u Novom Pazaru, sredstva su dodeljena za 454 objekta. Među kojima je najviše infividualnih. Vrednost radova bila je 48 miliona dinara.

Od ukupne vrednosti projekta, polovinu sredstava (po 25 odsto) obezbedili su Ministarstvo rudarstva i energetike i lokalna samouprava, a ostatak korisnici subvencija.

Jedan od uslova za kotišćenje sredstava bio je da su stambeni objekti legalizovani.

Kada su u pitanju ostale opštine u Sandžaku, budžet za sprovođenje mera energetske efikasnosti u kućama i stanovima u Tutinu je 6,6 miliona dinara, u Priboju 5 miliona, u Novoj Varoši 10 miliona i 30 miliona dinara je u prijepoljskoj opštine. Jedino za opštinu Sjenica nema planiranih sredstava za te poslove.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari