Novi Pazar: Usvojen nacrt gradskog budžeta za narednu godinu, u gradskoj kasi više od 3,5 milijarde dinara 1Novi Pazar Foto: Senad Župljanin

Gradsko veće Novog Pazara usvojilo je Nacrt odluke o budžetu za narednu godinu. Odluci je prethodila javna rasprava, na kojoj je predstavljen i građanski vodič kroz bidžet.

Prema tom dokumentu, u gradskoj kasi, sledeće godine, trebalo bi da bude više od 3, 5 milijardi dinara. U odnosu na prethodne godine, to je rekordno isplanirani budžet.

Novac je raspoređen na 17 oblasti, za projekte čija realizacija je planirana za narednu godinu. Najveća ulaganja planirana su u obrazovanje, od predškolske ustanove do srednjih škola, 676 miliona dinara. Saobraćajnoj infrastrukturi namenjeno je550 miliona. Komunalne delatnosti mogu da računaju na 280 miliona dinara.

Slede kultura i informisanje sa 265 miliona i 232 miliona dinara namenjeni su sportu i omladini.

Socijalnoj i dečijoj zaštiti namenjena su 142 miliona, za unapređenje zaštite životne sredine planirano je izdvajanje od 48,6, u razvoj turizma, trebalo, bi da bude uloženo 40 miliona dinara i isto tolike sleduje lokalnom zdravstvu.

Kad su u pitanju rashodi, nema izmena kod izdvajanja za plate zaposlenih u lokalnoj samoupravi. Za te zarade, namenjena je milijarda dinara ili skoro trećina planitanih budžetskih sredstava.

Novopazarski gradonačelnik, Nihat Biševac, ocenio je da su sredstva u budžetu „planirana na realnim osnovama“ i zato se „izdvajaju sredstva samo za ono štoi je od vitalnog značaja za građane“.

Ni za sledeću godinu nije predviđeno kreditno zaduživanje grada. Skoro polovinu sredstava, 1,7 milijardi dinara, trebalo bi da donesu naplate poreza i na još milijardu računa se od dotacija i transfera sa republičkog nivoa.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari