Novi rekord cene zlata 1Foto: Pixabay/PublicDomainPictures

Cena zlata je u sredu ponovo dostigla novi rekord što se objašnjava time što zlato važi za „sigurno utočište novca“ u nesigurna vremena, sada zbog rastućeg geopolitičkog rizika na Bliskom istoku, ali i zato jer su dolar i jen realtivno slabi.

Oko 19:00 po GMT, cena unce zlata je porasla za 0,74% na 2.296,61 dolara, ubrzo pošto je dostigla 2.298,91 dolara što je novi istorijski maksimum. Cena zlata je poslednjih dana porasla za više od sedam odsto.

Ceni zlata pogoduje slabost američkog dolara i jačanje geopolitičkih tenzija – rekao je Frenk Votson iz firme „Kinesis Money“.

Za Šona Ozborna, glavnog stratega za devizno tržište u „Scotiabank“, primetnse suj velike kupovine centralnih banaka, koje povećavaju zlatne rezerve.

Posebno je veliki kupac Centralna banka Rusije koja je povećala udeo zlata u svojim rezervama sa 20% u 2020. na 24,5% sada.

Ovaj porast snage zlata povezan sa „dedolarizacijom“ Rusije, motivisan je, između ostalog, međunarodnim sankcijama protiv Moskve zbog invazije na Ukrajinu.

Na geopolitičkom frontu, strah od širenja rata na Bliskom istoku takođe navodi investitore da traže „sigurno utočišt“ – zlato i sirovine.

Strahovanje od širenja sukoba je u ponedeljak izazvao smrtonosni napad koji se pripisuje Izraelu na Konzulat Irana u Damasku, u Siriji, a Iran je zapretio Izraelu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari