Radnici pančevačke Mlekare obustavili su juče proizvodnju i stupili u generalni štrajk zato što većinski vlasnik, slovenačko preduzeće Solvente, koje je pre šest meseci otkupilo Mlekaru od Gorana Ljubičića, ne ispunjava obaveze. Novi vlasnik se obavezao da će bivšim radnicima isplatiti otpremnine, a zaposlenima zaostale plate, ali to se, ni posle dva štrajka upozorenja, nije desilo.

Radnici pančevačke Mlekare obustavili su juče proizvodnju i stupili u generalni štrajk zato što većinski vlasnik, slovenačko preduzeće Solvente, koje je pre šest meseci otkupilo Mlekaru od Gorana Ljubičića, ne ispunjava obaveze. Novi vlasnik se obavezao da će bivšim radnicima isplatiti otpremnine, a zaposlenima zaostale plate, ali to se, ni posle dva štrajka upozorenja, nije desilo. Boško Antevski, predsednik Samostalnog sindikata Mlekare, kaže da su pokušali da stupe u kontakt sa Brankom Korbarom, vlasnikom Solvente i pošto u tome nisu uspeli, radnici Mlekare su, preko Agencije za privatizaciju, upozorili vlasnika da će stupiti u generalni štrajk.
Do štrajka, Mlekara je uspevala dnevno da preradi oko pet hiljada litara mleka, a nekada je dnevno prerađivala i do 80 hiljada litara mleka. Mlekara Pančevo privatizovana je pre tri godine kao prva u nizu od pet mlekara koje je kupio Goran Ljubičić, sa kojim je, zbog nepoštovanja obaveza, kupoprodajni ugovor raskinut, da bi potom, 18. jula 2006. godine, prešla u ruke Slovenaca. Kako Antevski kaže, u Agenciji za privatizaciju je radnicima obećano da će pratiti da li će Solventa obezbediti novac za nastavak rada Mlekare i da li će ispuniti ugovorom preuzete obaveze, a ukoliko do toga ne dođe, nadležni u Beogradu bi trebalo, 2. marta da odluče šta će dalje biti sa Mlekarom Pančevo. Više od stotinu radnika Mlekare čvrsti su u nameri da ostanu u štrajku sve dok im većinski vlasnik ne isplati zaostale obaveze.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari