O drobljenju i drobnjakovanju 1Foto: Medija centar

Ne znam, gospodine Miloševiću, o kakvom „drobnjakovanju“ govorite ali ovo vaše „drobljenje“ o meni i instituciji koju vodim (koja je neprekidno izložena uvredama, lažima, neistinama i diskreditaciji sa stranica vašeg lista) izvanredno je licemerno i, usudiću se da kažem – bestidno.

Hajde da pojasnim čitaocima Danasa a i Vama, ako to još niste shvatili – napravili ste očajno glupu grešku i, da – uzeli ste pogrešne, netačne podatke.

Neshvatljivo je da ste napravili ovako glupu grešku jer:

1) U bukvalno svakom od mesečnih izveštaja Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija o potrošačkoj korpi, počev od januara 2011. godine, nalazi se, pored podataka za tekući mesec, i čitava serija revidiranih podataka tj. nova potrošačka korpa (minimalna i prosečna) od 2008. godine, uključujući i sporne podatke za 2010. godinu. Neshvatljivo je da ste, navodeći podatke za 2020. i 2015. (ili bilo koju drugu godinu) i praveći komparaciju sa podacima iz 2010, ignorisali ove već ponuđene tj. prikazane tačne podatke za 2010. tj. novu potrošačku korpu koja vam je bila pred nosom. Takođe, nepojmljivo je da ste ignorisali i jasno vidljivu napomenu koja stoji u svakom mesečnom izveštaju o potrošačkoj korpi u kojem se jasno kaže da se poslednji stari podaci tj. podaci po staroj metodologiji mogu naći u izveštaju za januar 2011. (preciznije u Izveštaju za decembar 2010. i u napomenama o promeni metodologije u Izveštaju za januar 2011).

Evo i ove napomene o promeni metodologije koja se može naći u svakom mesečnom izveštaju o potrošačkoj korpi:

„Napomena: Od januara 2011. godine počelo je objavljivanje Nove Prosečne i Nove Minimalne potrošačke korpe, koje su izračunate od januara 2008. godine po novoj metodologiji u Republičkom zavodu za statistiku, a za potrebe ministarstva.

Izvod iz metodologije se nalazi na sajtu ministarstva. Stare korpe (Prosečna i Minimalna) kao i neto zarade od septembra 2000. godine do decembra 2010. godine, mogu se naći u Izveštajima o kretanju kupovne moći zaključno sa mesecom decembrom 2010. godine, na sajtu ministarstva.“

2) Ignorišući već ponuđene tačne podatke za 2010. godinu i jasno, čitko i vidljivo upozorenje o promeni metodologije, vi ste uradili upravo ono što ne treba i posegnuli ste sa starim, nerevidiranim podacima prikazanim u Izveštaju za decembar 2010. na samom dnu veb-stranice Ministarstva i tu se sada pokreće pitanje – zašto? Zbog neznanja, nestručnosti, previda, malicioznih namera ili je u pitanju neka kombinacija ovih faktora?

Dakle, da rezimiramo: napravili ste grešku jer ste – prevideli / niste videli / namerno niste uzeli tačne podatke za 2010. godinu iz saopštenja o potrošačkoj korpi za 2020. i 2015, kao i jasno upozorenje o promeni metodologije koja je nastupila od januara 2011. Dalje, napravili ste još veću grešku time što ste, svakom ko se iole razume u ekonomiju nelogične podatke – objavili na senzacionalistički način, na prvoj strani uz ilustracije i ostali prateći sadržaj.

E, hajde sada, gospodine Miloševiću, malo ja Vas da poučim šta bi bilo „korektno“ i „celishodnije“ uraditi i kako je trebalo da reagujete – trebalo je, pre nego što ćete napraviti ovu neshvatljivo i nedopustivo glupu grešku, da se obratite RZS-u ili, još bolje, Ministarstvu trgovine, turizma i telekomunikacija za konfirmaciju podataka i dobili biste sva potrebna metodološka objašnjenja i tačne podatke.

Ne braneći Ministarstvo, mogu samo da kažem da je za pismene, dobronamerne ljude sve savršeno jasno, uključujući i veb-stranicu Ministarstva trgovine, ističući pri tome da RZS nije odgovoran za izgled i sadržaj ovog veb-sajta i njegovu arhivu.

Elem, pošto niste uradili (Vi ili pisac spornog teksta) ono što bi svaki objektivan, profesionalan novinar i ekonomista uradio, nošeni zanosom da objavite „vest veka“ (kao onaj „biser“ da Srbije nema u saopštenju Evrostata o kvartalnom BDP-u zbog mene i mog „štelovanja“ podataka) onda je trebalo da budete korektni prema javnosti i svojim čitaocima i smerno prihvatite ovu brljotinu, objavite tačne podatke sa izvinjenjem, a ne da napravite još smešniju i gluplju grešku u vidu ove nove lavine uvreda i diskvalifikacija na račun RZS-a i otužne samo-viktimizacije.

Ljudski je grešiti, ali apelujem da RZS ne uvlačite u ovo vaše odurno „vađenje“ i „damage control“ koji samo još više srozava ugled vašeg lista. Dosta nam je „blata“ koje na dnevnoj osnovi bacate na RZS (neopravdano i nezasluženo) preko vaših ekonomskih analitičara i „eksperata“, nemojte samo nas da uvlačite u ovu novu političku kaljugu koju ste sami sebi zamesili.

Pouka, ili šta bi to već trebalo da bude – da ja treba da računam neke verovatnoće, više je nego „neslana“. RZS je uredno objavio tačne podatke o uzrocima smrti u 2020. godini na kraju juna 2021, po metodologiji koja poštuje sve međunarodne standarde i klasifikacije i niko se nije oglasio ni sa jednom primedbom na to saopštenje, kao ni na sva druga saopštenja.

Kako kažete – treba mi hrabrost… Podsetilo me je to na događaj iz 2005. kada je jedna tadašnja ministarka uputila cirkularni poziv, koji je, između ostalih, stigao i meni. Pozvani smo da na Trgu republike uzmemo učešće u obeležavanju velikih protesta iz 1996, sa nadnaslovom (antrfileom) „Ako imate kuraži“… Ako govorimo o hrabrosti, ne mogu a da ne pomenem moju bednu ulogu u organizaciji tih protesta, u to vreme kao pripadnika Srpskog pokreta obnove. Kasnije (1999) došao sam na sam vrh organizacije svega i svačega, od uličnih protesta do raznih hepeninga svake vrste… Zbog insinuacija da sam sa televizije Pink primio zapovest da se „sablažnjavam“ na neistine i laži u Danasu, preporučio bih Vam, gospodine Miloševiću, da malo, ne morate mnogo, zavirite, što bi se reklo proguglate, nešto o meni… ima toga dosta, mada je to sada već istorija iz devedesetih prošlog veka.

* Autor je direktor Republičkog zavoda za statistiku

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari