Obavezno čuvanje bankarske tajne 1

Narodna banka Srbije (NBS) saopštila je danas da su banke dužne da se u svom poslovanju pridržavaju obaveze čuvanja bankarske tajne i da sa ličnim podacima klijenata postupaju u skladu sa zakonom.

Povodom informacija u medijima o nepropisnom rukovanju ličnim podacima klijenata određene banke, NBS ističe da banka i članovi njenih organa, akcionari i zaposleni u banci, kao i spoljni revizor banke i drugi, koji po prirodi posla imaju pristup podacima koji predstavljaju bankarsku tajnu, ne mogu ih saopštavati trećim licima, niti koristiti protivno interesu banke i njenih klijenata, niti trećim licima mogu dati pristup podacima.

Obaveza čuvanja bankarske tajne ne prestaje ni posle prestanka statusa po osnovu kog su ostvarili pristup podacima, ukazuje NBS.

Banka može podatke o klijentu koji se smatraju bankarskom tajnom saopštiti trećim licima, samo uz pisano odobrenje klijenta, osim ako ovim ili drugim zakonom nije drukčije propisano.

Takođe, banka je dužna da prikuplja i obrađuje podatke o klijentu – fizičkom licu i u skladu sa Zakonom o zaštiti podataka o ličnosti.

S obzirom na to, banka je dužna da se pridržava obaveze čuvanja bankarske tajne i po prestanku radnog odnosa ili drugog statusa zaposlenih ili akcionara, po kom su ostvarili pristup podacima koji su bankarska tajna.

Kako napominje NBS, Zakon o bankama uređuje tajnost podataka i u tom smislu bankarskom tajnom se smatraju: 1) podaci koji su poznati banci a odnose se na lične podatke, finansijsko stanje i transakcije, kao i na vlasništvo ili poslovne veze klijenata te ili druge banke, 2) podaci o stanju i prometu na individualnim depozitnim računima, kao i 3) drugi podaci do kojih banka dođe u poslovanju s klijentima.

Istovremeno NBS kontroliše bonitet i zakonitosti poslovanja banke i pravilnu primenu svih odredaba Zakona o bankama, uključujući i o bankarskoj tajni.

Stoga, ako u postupku kontrole utvrdi postupanje banke suprotno odredbama Zakona o bankama i drugih propisa, NBS može da izrekne neku od korektivnih i prinudnih mera propisanih tim zakonom.

Imajući u vidu da je bankarska- vrsta poslovne tajne, NBS ukazuje da je odavanje te tajne po Krivičnom zakoniku posebno krivično delo i to protiv privrede, za šta je propisana kazna zatvora od šest meseci do pet godina. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari