U prisustvu ministra rudarstva i energetike Srbije Petra Škundrića, generalnog direktora Elektroprivrede Srbije Dragomira Markovića, ambasadora Nemačke Volframa Masa i Austrije Klemensa Koje, juče su počeli radovi na revitalizaciji Hidroelektrane Bajina Bašta. Ovaj posao vredan 65,5 miliona evra biće finansiran kreditom nemačke KfW banke u iznosu od 30 miliona evra, dok će EPS uložiti 35,5 miliona evra, a reč je o sredstvima obezbeđenim iz prihoda od prodaje električne energije.

– Revitalizacija HE Bajina Bašta još jedan je važan iskorak u ciklusu ulaganja u elektroenergetski sektor Srbije. U narednih pet do sedam godina u elektroenergetski sektor biće uloženo oko devet milijardi evra, od čega će pet biti usmereno u izgradnju novih kapaciteta, a četiri u remonte i održavanja. Planirano je i raspisivanje tendera za izgradnju termoelektrane-toplane u Novom Sadu i izradu studije izvodljivosti za izgradnju gasne elektrane na Novom Beogradu – istakao je Škundrić.

Posao obnavljanja HE Bajina Bašta dobila je, na međunarodnom tenderu, firma Andritz hidro Gmbh iz Austrije sa kojom je, u novembru 2007. godine, sklopljen ugovor. Značajan deo poslova poveren je domaćim firmama ABS Minel Ripanj, Institutu „Mihailo Pupin“ iz Beograda, Goša-Montaža iz Smederevske Palanke, ATB Sever iz Subotice i Elektroizgradnja iz Bajine Bašte. Vrednost poslova koje će da obave domaće firme iznosi 18 miliona evra. U revitalizaciju ide najpre prvi generator u HE Bajina Bašta, koji će zbog toga biti van pogona deset meseci, a u probni rad biće pušten krajem februara 2010. godine, da bi nakon toga u revitalizaciju ušao i drugi agregat. Revitalizacija generatora 3 i 4 počeće na proleće 2011, odnosno 2012. godine, tako da će početkom 2013. godine HE Bajina Bašta biti potpuno revitalizovana. Posle obnavljanja, snaga HE Bajina Bašta biće uvećana za 54 megavata i umesto dosadašnjih 368 megavata porašće na 422. Uz to, radni vek HE biće produžen za 30 do 40 godina, njen rad biće pouzdaniji, a ulaganja u održavanje elektrane manja. Hidroelektrana Bajina Bašta je za 42 godine rada proizvela oko 63 milijarde kilovatsati električne energije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari