Objavljen Nacrt budžeta Niša za 2022, za medijske projekte 71 milion dinara 1Foto: Beta/Saša Đorđević

U Nišu je otvorena javna rasprava o Nacrtu budžeta za 2022. koji je objavljen na zvaničnom gradskom sajtu, a predviđa da prihodi u narednoj godini budu 12,07 milijardi dinara, dok su rashodi 12,43 milijarde.

U odnosu na budžet koji je Skupština grada usvojila prošle godine, prihodi su uvećani 2,96 odsto.

Za sufinansiranje projekata u oblasti javnog informisanja biće izdvojen 71 milion, što je za dva miliona više u odnosu na 2021.

Najznačajniji prihod niškog budžeta trebalo bi da bude porez na dohodak, dobit i kapitalne dobitke koji plaćaju građani 6,77 milijardi dinara i porez na imovinu 2,08 milijardi.

Među najznačajnijim stavkama budžeta na rashodnovnoj strani su plate zaposlenih u Gradskoj upravi i gradskim ustanovama i preduzećima.

Za zarade sa porezima i doprinosima planirane su 3,2 milijarde dinara, s tim što zaposleni mogu da računaju i na socijalna davanja pošto je za tu namenu planirano 63,3 miliona dinara.

Za naknade zaposlenih „u naturi“ planirano je 44,4 miliona dinara, za nagrade 44 miliona dinara, a za troškove putovanja 25,3 miliona dinara.

U Nactu budžeta navedeno je da u Gradskoj upravi radi 1.106 radnika, dok ih je u četiri gradske opštine 197.

Iz budžeta se, zajedno sa zaposlenima u različitim ustanovama i preduzećima, finansira 2.739 zaposlenih.

Nacrtom je takođe data specifikacija rashoda po pojedinim programima, a najviše para planirano je  za razvoj saobraćaja i sabraćajne infrastrukture, 1,58 milijardi dinara, za funkcionisanje predškolskog vaspitanja namenjene su 1,2 milijarde, razvoj turizma 1,05 milijardi, a za komunalnu delatnost jedna milijarda.

Primedbe na Nacrt budžeta građani će moći da podnose do 7. decembra u 22.30 časova  putem mejla UF.Info@gu.ni.rs, kao i direktnim uključenjem u program na televiziji Belami, 7. decembra, od 20.30 do 22.30.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.