Objavljene nove cene: Evro dizel skuplji za 8,7 a benzin BMB 95 5,3 dinara po litru 1foto (BETAPHOTO/MILAN TIMOTIĆ)

Nakon izmene Uredbe o o ograničenju cena naftnih derivata evro dizel će koštati 187,7 dinara za litar a evro premijum BMB 95 176,3 dinara po litri. Preciznije rečeno, Evro dizel će poskupeti za 8,7 dinara a evro premijum BMB 95 5,3 dinara po litri.

Uredba o ograničenju cena naftnih derivata danas je izmenjena tako što se Vlada Srbije odrekla 20 odsto vrednosti akcize na benzin čime su maloprodajne cene goriva povećane u proseku za šest dinara. Najviše maloprodajne cene derivata evro dizel i evro premijum BMB 95 utvrđivaće Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija svakog petka i one će biti objavljivane na njegovoj internet stranici najkasnije do 15 časova, do prestanka važenja uredbe.

Benzinske pumpe, kako je predviđeno uredbom, dužne su da maloprodajne cene goriva evro dizel i evro premijum BMB 95, koje ne smeju da budu više od najviših maloprodajnih cena utvrđenih od strane Ministarstva trgovine, primene odmah po objavljivanju na internet stranici Ministarstva trgovine.

Uredbom se utvrđuje maksimalna maloprodajna cena i obavezuju benzinske pumpe da kupcima gorivo isporučuju isključivo utakanjem u rezervoare vozila.

Predsednik Udruženja vlasnika privatnih benzinskih stanica Milan Rakić kaže za Danas da i pored toga što Vlada nije dozvolila da se maloprodajna cena goriva poveća osam dinara kako su pumpadžije to očekivale već je poskupljenje šest dinara da će ta odluka znatno olakšati njihovo funkcionisanje.

– Zahvaljujući toj odluci mi više nećemo poslovati sa gubitkom od 15 dinara po litri goriva, Drugim rečima nećemo ga plaćati skuplje nego što ga nabavljamo u veleprodaji. U tom smislu uredba je dobra ali ona može i da se poboljša kako bi bila još efikasnija. Naime Vlada bi trebalo da ograničava i maksimalnu veleprodajnu a ne samo maksimalnu maloprodajnu cenu goriva. To bo omogućilo još povoljnije maloprodajne cene goriva na pumpama – navodi naš sagovornik.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari