Objekti vredni više od pola milijarde evra spremni za gradnju 1

Delta planet na Autokomandi vredan 200 miliona evra, Delta centar u Bloku 20, u kojem će se naći hotel Interkontinental sa pet zvezdica i ekskluzivna poslovna zgrada ukupne vrednosti od oko 110 miliona evra, kao i nova zgrada Delta holdinga od 35 miliona evra, projekti su koje je kompanija Delta rijel estejt spremna da gradi čim dobije neophodne dozvole.

Osim toga u ovoj godini biće otvoreni i najveći šoping mol u Banja Luci i BiH u koji je investirano 70 miliona evra, a pri kraju je izgradnja i šoping mol u Varni, u Bugarskoj vrednog 110 miliona. Sve u svemu, investicije vredne više od pola milijarde evra, spremne su za realizaciju u naredne tri godine, saopšteno je na predstavljanju godišnjih rezultata Delta holdinga.

Prema rečima Dejana Jeremića višeg potpredsednika Delta holdinga ova kompanija je u 2017. godini ostvarila ukupne prihode od 55,8 milijardi dinara što je rast od 11,3 odsto u odnosu na 2016. godinu. EBITDA (zarada pre kamata, poreza, deprecijacije i amortizacije) iznosila je 4,75 milijardi dinara uz godišnji rast od čak 33,9 odsto. „Nakon 2011. godine kada je Maksi prodat Delezu, 2017. je bila najuspešnija godina. Delta holding je u 2017. u budžet Republike Srbije uplatio 11,2 milijardi dinara“, ocenio je Jeremić dodajući da su u ukupnim prihodima najveći udeo imali Delta agrar (43 odsto) i Delta distribucija (38 odsto).

Delta rijel estejt, jedan od dva kor biznisa Delte, je prema rečima Zorane Ždrale Burlić, generalne direktorke te kompanije, u 2017. zabeležio tri važna događaja. Prvi je završetak gradnje i otvaranje hotela Interkontinental, prvog hotela sa pet zvezdica u Ljubljani, a druga dva su otvaranje gradilišta najvećeg šoping mola u BiH, u Banja Luci i šoping mola u Varni. Šoping mol u Banja Luci je investicija od 70 miliona evra sa više od 100 lokala, dok je 90 odsto, od ukupno 110.000 kvadrata objekta u Varni, vrednog 120 miliona evra, već završeno. „U planu je izgradnja i poslovne zgrade Delta holdinga, vredne 35 miliona evra, koja će se prostirati na 25.000 kvadratnih metara. Plan je da to bude jedna od prvih zgrada u Beogradu koja će primenjivati najviše ekološke standarde u gradnji i održavanju“, objašnjava Zorana Ždrale Burlić.

Potpredsednik Delta holdinga zadužen za hotelski biznis Živorad Vasić istakao je visok procenat popunjenosti kapaciteta hotela Kraun plaza (72 odsto) i Holidej in (71 odsto), kao i veliki uspeh u izgradnji Interkontinentala u Ljubljani za samo 18 meseci, dva meseca pre planiranog roka. „To je prvi hotel sa pet zvezdica u Ljubljani, prvi strani brend, sa restoranom koji ima Mišelinovu zvezdicu. U prva četiri meseca popunjenost hotela premašila je 60 odsto, što je odlično imajući u vidu da se u prvih šest meseci rada nekog novog hotela zauzeće kreće, u proseku, od 20 do 25 odsto“, objasnio je Vasić. Komentarišući učešće Delte na tenderu grada za zakup Sava centra, čiji je rok 31. januar, Vasić je najavio nameru Delte da uloži više od 25 miliona evra u Sava centar, mada je tenderom zahtevano 12 miliona evra.

Ivan Kostić, potpredsednik kompanije zadužen za poljoprivredu, ocenio je da je prošla godina, uprkos lošim vremenskim uslovima, bila jedna od najuspešnijih, s obzirom na to da su i prihodi i EBITDA porasli za 14 odsto. Prema nejgovim rečima investicije u ovu granu kompanije su u 2017. godini iznosile 24 miliona evra, a za ovu godinu planirano je da se taj iznos udvostruči. Izvoz Delta agrara u 2017. iznosio je 62 miliona evra. Kod Zaječara je podignuto novih 100 hektara pod jabukom, dok je u podizanje zasada trešnje na 30 hektara uloženo tri miliona evra. Kostić je najavio plan da se u narednih četiri, pet godina pod voćnacima nađe 1.000 hektara.

Ako govorimo o stočarstvu, onda treba naglasiti da je farma u Vladimircima među tri najbolje u svetu, ocenio je Kostić najavljujući 170.000 tovljenika do 2020. godine. Ništa manje ambiciozni nisu ni planovi za proizvodnju mleka, imajući u vidu da je u toku uvoz junica iz Danske koje daju 12.000 litara mleka godišnje. Plan je da Delta proizvodi 20 miliona litara mleka do 2020. godine. Takođe, započet je uvoz i ovaca rase „Il dFrans“, a planirana je farma sa 6.000 ovaca i 15.000 jagnjadi. Jedna od većih investicija Delte u prošloj godini bilo je i ulaganje 12 miliona evra u doradni centar Pionir semena u Staroj Pazovi. Izvoz Delta agrara u 2017, pre svega u EU, ali i Rusku Federaciju, iznosio je 62 miliona evra. Delta holding predstavlja u Srbiji i automobilske brendove BMW, Mini i Hondu, a ove godine očekuje nas predstavljanje novog modela X2, kao i X4 i X5, dok će krajem godine naša javnost imati prilike da vidi novi BMW serije osam. Dobre rezultate u prošloj godini ostvarila je i Delta DMD koja zastupa neke od najpoznatijih brendova u Srbiji poput BAT-a, Ferera, a od skoro i Tikveša.

Čekajući dozvole

– Želimo da nastavimo gradnju u Srbiji. Čim dobijemo dozvolu za Delta Planet na Autokomandi počećemo sa izgradnjom. Reč je o investiciji vrednoj 200 miliona evra. Gradilište bi zaposlilo oko 2.500 ljudi, dok bi u objektu sa više od 200 lokala bilo otvoreno 4.500 radnih mesta. Tu su i planovi za izgradnju Delta centra u Bloku 20, sa dve zgrade, ukupne površine 80.000 kvadratnih metara. Jedna od tih zgrada biće hotel Interkontinetal sa pet zvezdica, a druga ekskluzivni prodajni i kancelarijski prostor. Ukupna investicija vredna je 110 miliona evra – rekla je Zorana Ždrale Burlić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari