Očekivani životni vek žena 83,2 godine, muškaraca 77,5 godina 1Foto: Pixabay/besnopile

Očekivani životni vek ženskog novorođenčeta u EU bio je tokom 2020. godine 83,2 godine, 5,7 godina više nego za muško novorođenče, kod kojih je očekivani životni vek bio 77,5 godina.

Podaci koje je Eurostat objavio povodom Svetskog dana deteta, 20. novembra, pokazuju da je očekivani životni vek veći za žene nego za muškarce u svakom pojedinom regionu EU.

Oni objašnjavaju da su ovo podaci o očekivanom životnom veku pri rođenju, što je prosečan broj godina za koje se očekuje da će novorođenče živeti na osnovu trenutnih stopa smrtnosti među ljudima svih uzrasta.

Najviši nivo očekivanog životnog veka pre dve godine pri rođenju za žene bili su u francuskom ostrvskom regionu Korz – 87 godina.

“Očekivalo se da će novorođene devojčice u španskim, francuskim i italijanskim regionima živeti najduže”, ističe se u analizi Eurostata.

Najviši očekivani životni vek kod novorođenih dečaka bio je u Ipeirosu (Grčka), Iles Balears (Španija) i Umbriji (Italija), u svakom od ova tri regiona očekivani životni vek pri rođenju za muškarce bio je 81,4 godine.

Očekivani životni vek novorođenog deteta u EU se, napominje se na sajtu zvanične EU statistike, povećao za 1,5 godinu između 2010. i 2019.

Međutim, ovo postepeno povećanje očekivanog životnog veka naglo je okončano 2020. sa početkom pandemije COVID-19.

Pandemija je imala neposredan uticaj, jer je očekivani životni vek pao između 2019. i 2020. sa 81,3 godine na 80,4 godine.

Ovaj pad očekivanog životnog veka između 2019. i 2020. bio je široko rasprostranjen u 86 odsto regiona EU zabeležen je pad očekivanog životnog veka, u pet odsto njih je bilo bez promene, a u svega devet odsto je primećeno povećanje.

Najveći pad često je registrovan u regionima koji su bili ozbiljno pogođeni prvim talasom pandemije, na primer, Komunidad de Madrid, Kastilja-La Manča u Španiji i Lombardiji u Italiji.

Povećanje je registrovano najčešće u ostrvskim regionima, gde je uticaj pandemije možda bio ublažen ograničenjima putovanja koja su sprečavala ljude da odu ili dođu, na primer, u La Reunion (Francuska), Krit, Sterea Elada i Notio Aigaio (Grčka) i Madeira (Portugal).

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari