N1: Od 527 javnih preduzeća u Srbiji, 164 napravilo gubitak od 90 milijardi dinara 1Foto: Beta/Milan Timotić

Od 527 javnih preduzeća u Srbiji većina je 2022. godine poslovala sa dobitkom, ali je njih 164 imalo gubitak od 90 milijardi dinara, piše N1.

Javna preduzeća su, zbirno gledano, proteke godine zabeležila su gubitak od 74,77 milijardi dinara, što je tačno deset puta više od onog upisanog godinu ranije.

Sedam javnih preduzeća sa najvećim gubitkom ostvarilo je petinu ukupnog gubitka cele privrede Srbije.

Sa plusom je prošle godine poslovalo 347 javnih preduzeća, sa ukupnim neto dobitkom od 16 milijadi dinara, ali je 164 ostvarilo gubitak veći od 90 milijardi dinara, tako da je na nivou svih javnih preduzeća ostaren negativan finansijski rezultat od 74,77 milijardi dinara.

Prema podacima Agencije za privredne registre javna preduzeća raspolagala su značajnim finansijskim kapacitetima, njihova poslovna imovina vredna je 2.941 milijardi dinara (2,9 biliona dinara), a kapital 1.639,8 milijardi dinara (1,6 biliona dinara).

Javna prduzeća su 2022. godine povećala finansijske obaveze 27,9 odsto.

To, praktično, znači da su javna preduzeća tokom 2021. godine na jedan dinar svog kapitala imala 64 pare pozajmljenog, a taj odnos je zbog rasta zaduživanja godinu dana kasnije pogoršan, pa su u 2022. na dinar svog kapitala javna preduzeća imala 0,86 dinara zajmljenog novca.

Među 100 najprofitabilnijih društava u 2022. godini, nalaze se tri javna preduzeća, a jedno od njih je i Pošta Srbije čiji su radnici od 24. oktobra obustavili rad, zahtevajući rast plata od 30 odsto.

Pošta je na 39. mestu liste najprofitabilnijih preduzeća u celoj Srbiji, ali uz opadanje nivoa profitabilnosti u odnosu na 2021.

„Obavljanjem osnovne delatnosti Pošta je realizovala znatno niži poslovni dobitak (70,3 odsto) u iznosu od 938 miliona dinara, kao posledicu rasta poslovnih rashoda (8,4 odsto) uz uporedni pad poslovnih prihoda (0,6 odsto) zbog manje realizacije specijalizovanih usluga na domaćem tržištu.

Osnovnu komponentu neto rezultata ovog javnog preduzeća čini višestruko uvećan pozitivan ostali rezultat od 2,09 milijardi dinara, usled prenosa dela imovine Radne jedinice Pošta Net na kompaniju Telekom Srbija, ocenio je APR.

Među javnim preduzećima najprofitabilniji je Srbijagas (20. mesto na listi 100 najprofitabilnijih), sa pozitivnim neto rezultatom od 5,5 milijardi dinara, koji je na godišnjem nivou veći za 45,5 odsto.

Ovo javno preduzeće ujedno je jedino koje beleži rast neto dobitka.

„Zbog uvećanog prometa gasa, subvencija države za nadoknadu razlike u ceni gasa, kao i prihoda po osnovu izgradnje magistralnog gasovoda od granice sa Bugarskom do granice sa Mađarskom, ovo javno preduzeće je povećalo poslovne prihode u odnosu na prethodnu godinu za 89 odsto, te oni iznose 219,6 milijardi dinara. Iako su, zbog rekordnog rasta cena prirodnog gasa na svetskom tržištu, porasli i poslovni rashodi za 89,7 odsto, evidentiran je rast poslovnog dobitka za 74,7 odsto, do 9,3 milijarde dinara“, objašnjava se u izveštaju APR.

Na listi profitabilnih javnih preduzeća su i JKP Beogradske elektrane (69. mesto) koje su zabeležile za trećinu niži neto dobitak u iznosu od 1,87 milijardi dinara.

Sedam javnih preduzeća nalazi se na listi sto privrednih društava sa najvećim neto gubitkom. Ova preduzeća su zbirno iskazala neto gubitak od 86,71 milijardu dinara u 2022, koji je 3,7 puta veći u odnosu na godinu pre.

„Neto gubitak tih javnih preduzeća predstavlja 35,2 odsto gubitka svih privrednih društava sa liste, odnosno 23,1 odsto gubitka celokupne privrede“, naveo je APR u analizi, dodajući da je ovih sedam javnih preduzeća zapošljavalo 33.033 radnika.

Na prvom mestu liste svih preduzeća koja su poslovala sa najvećim neto gubitkom nalazi se Elektroprivreda Srbije (EPS), baš kao i godinu pre, a gubitak iznosi 72,6 milijardi dinara, što je čak 4,9 puta više u poređenju sa 2021.

Uz EPS, na listi privrednih društava sa najvećim gubitkom je još šest javnih preduzeća, Putevi Srbije, JP PEU Resavica, GSP Beograd, JP Elektrokosmet Priština, JKP Gradska toplana Kruševac, Preduzeće EPS – JP TE Kosovo sa PO Obilić.

Na sedmom mestu liste preduzeća sa najvećim ostvarenim gubitkom su Putevi Srbije sa minusom od 5,1 milijardu dinara, uvećanim za 2,6 odsto u odnosu na 2022.

JP PEU Resavica nalazi se na 25. mestu liste preduzeća sa najvećim neto gubitkom od 1,6 milijardi dinara, za razliku od prethodne godine kada je poslovalo – pozitivno.

Kod javnog preduzeća JP Elektrokosmet Priština (37. mesto) neto gubitak je 1,1 milijardu dinara i veći je za 39,8 odsto.

JKP Gradska toplana Kruševac (98. mesto) ostvarila je neto gubitak od 397 miliona dinara, koji je veći 5,8 puta u odnosu na godinu pre.

Preduzeće EPS – JP TE Kosovo sa PO Obilić (45. mesto) napravilo je 31,8 odsto manji neto gubitak nego protekle godine u iznosu od 929 miliona dinara.

JKP Gradsko saobraćajno preduzeće Beograd je na devetom mestu liste najvećih gubitaša, sa neto gubitkom od 4,9 milijardi dinara.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari