Od danas štrajk u Fijatu

* Sindikat traži da se osnovna plata poveća sa 38.000 na 45.000 dinara
Automobildžije traže veće plate i bonuse, te novi način organizovanja proizvodnje

Ostavite komentar


  1. Radnici izgleda čitali juče tekst "kako srušiti Vučića sa 50e". Mada bi bolje bilo da svi parkiramo automobile na 3 meseca jer se režim tu napaja sa 100 din akcize na svaki litar. Tu i na grejanju opstaje ova lažna režimska priča u državi koja lažno promoviše težnju ka tržišnim vrednostima. Vučić ke koštati Srbe taman onoliko koliko i sam kaže. Koliko Tito.

  2. Mogu da štrajkuju samo do kraja 2018g.jer se tada Fijat povlači iz naše zemlje….

  3. Članak je dosta nejasan. Nije jasno šta znači ono "osnovna plata". Koja struktura prima onih 38.000 dinara mesečno? Bilo bo dobro kada bi se znalo kolika je minimalna plata u FCA, a kolika je prosečna. Koliko, na primer, za redovno radno vreme zarađuje jedan početnik srednje spreme u proizvodnji, a koliko iskusan radnik, sa nekih 20 godina staža? Da li primaju plate redovno? Od sveg srca "navijam" da FCA ostane u našoj zemlji i mislim da se sindikat igra vatrom. Osim toga, uplitanjem u organizaciju firme, pomalo se igraju i samoupravljanja! Zaposleni u FCA bi ipak trebalo da pogledaju situaciju radnika u dugim stranim firmama i da razmisle hoće li im sindikat naći druga i bolja radna mesta ako Fiat ode iz Srbije.

  4. S. Božić
    Po vama je siromaštvo, beda i beznadje idealna situacija, za ucenjivanje radnika sa malim primanjima. U FASu je produktivnost na dobrom evropskom nivou, a plate su na nivou Čada ili Konga.
    I to je vama uredu. Sramota.

  5. Misli se na 38000 bruto platu,sto je neprihvatljivo za najveceg srpskog izvoznika,a pritom bonus za efikasnost su dobile sve fiatove fabrike osim nase.

  6. Dođe kraj još jednom prevarantskom čudu u izvedbi Dinkićevoj (hoće li ova štetočina ikad da odgovara?), deesa, espeesa, esenesa i njihovih trabanata (hoće li glavešine ovih parazitskih partija ikad izaći pred preki narodni sud?)

  7. Bole@ ne širi dezinformacije. Neće Fiat iz Srbije. Radim tamk, nema ništa od toga. Dakle ne piši ono što si čuo od tetke ili strine

  8. Plata u fiatu je 38500 bruto,a ne neto i oni traze 45000 bruto,to je velika razlika jer kad se oduzme od tog iznosa 30% nameta drzavi dodje se do cifre od 31500 neto,sto je presmesno za najveceg izvoznika u srbiji,a i obecanja su bila da ce plata biti 1000,pa na kraju 666 evra u 2016 godini,a mi sad primamo manje nego kad smo.krenuli da radimo zbog inflacije i rasta kursa evra,a radimo vise zbog tog wcm standarda gde je cilj da se smanje troskovi tako sto se povecava broj operacija radniku,a sa druge strane se ukidaju radna mesta,na osnovu tog standarda smo i dobili srebrni standard koji znaci da smo u top 30 fiatovih fabrika u svetu i nikako ne bih poredio nekog radnika u proizvodnji sa nekim ko sedi po ceo dan u drzavnoj upravi i prima 45000 a vecinu dana pije kafe i jos je njegovo preduzece gubitasko.

Ostavite komentar


Ekonomija

Naslovna strana

Naslovna strana za 14. maj 2024.
Galerija

Pretplati se i postani deo Kluba čitalaca Danasa

Klub čitalaca Danasa je zajednica pretplatnika na dnevni list Danas kojima je, pored ekskluzivnog pristupa novinama u PDF formatu veče pre nego što se štampano izdanje nađe na trafikama, dostupna i celokupna arhiva lista onlajn. Članska kartica obezbeđuje i preko 50 popusta naših partnera, kao i pozivnice za naše događaje i akcije.

Bisera Veletanlić, muzičarka

Danas je list koji je društvu apsolutno neophodan. Šteta što nema više listova poput Danasa.