Od nestašice do cene veće od 100 dinara: Ima li šećera u prodavnicama u Srbiji? 1Foto Nenad Kovačević

Šećera od jutros ima u radnjama u Beogradu i Kragujevcu, u Užicu ga je bilo rano jutros u većim radnjama, a u Novom Pazaru gde ga ima košta i više od 100 dinara, iako je Vlada Uredbom cenu ograničila na 89,99 za kilogram.

Od jutros u prodavnicama u Beogradu šećera ima, ali brzo nestane sa rafova.

U jednom od beogradskih maloprodajnih lanaca ostalo je šest kilograma, gospođa koja je drugim povodom došla u prodavnicu iskoristila je priliku da uzme tri. U drugoj radnji, u Njegoševoj, radnica je ispred prazne police raspakivala paket.

“Uzmite, gospođo, koliko Vam treba?”, pitala je.

Na odgovor da “ne treba sada”, rekla je da bolje “uzmemo, jer će za pet minuta da nestane”.

To je treći i poslednji paket koji su dobili od jutros. Mala su radnja pa im ne stiže više, a građani redovno traže.

Jedna starija gospođa bila je srećna što je konačno naletela na pun raf.

“Obično ne bude kada dođem, prvi put da ga nađem”, rekla je i uzela dva kilograma.

U jednoj od većih radnji na Slaviji nije bilo gužve oko šećera. Bilo ga je dovoljno, ali su ljudi prilazili i uzimali, od jedne do pet i više kilograma.

I u ovoj prodavnici, kako kaže prodavačica, rasprodaju sve vrlo brzo. Nestašice nema, jer svi kažu da ga dobijaju redovno.

“U prvi mah uzimali su svi više nego što im treba, ostalo je da sada kupe i oni kojima je sada stvarno zatrebalo i onda će se smiriti”, kaže radnica u radnji dok nam je kucala račun od 90 dinara za kilogram šećera.

Onih maksimalnih na koje je Vlada Uredbom ograničila cenu ne samo kilogramskog, nego i svog ostalog pakovanja šećera.

Novi Pazar: Šećera nema dovoljno, cena i više od 100 dinara

Do stabilizacije snabdevanja šećerom u Novom Pazaru još uvek nije došlo, pa tog proizvoda na rafovima supermarketa i lokalnih prodavnica ima veoma malo.

U velikim trgovinskm lancima šećera ima, ali su rafovi poluprazni, a kupci, zbog velike potražnje, mogu pazariti samo pet kilograma po jednoj kupovini.

Sa druge strane, u lokalnim trgovinama šećera gotovo i da nema, a u onim u kojim ga ima cena je i više od 100 dinara, čime se krši Uredba Vlade Srbije kojom je cena tog proizvoda ograničena na ispod 90 dinara.

Užice: Nestašica šećera

Običnog šećera, u pakovanju od jednog kilogama, po ceni od oko 90 dinara, nema u užičkim prodavnicama. Povremeno se može kupiti u velikim trgovinskim lancima u jutarnjim satima i brzo se proda, ali odavno ga nema u manjim trgovinama.

U jednom od većih trgovinskih lanaca, u kome je bilo šećera u petak ujutro, ali u malim količinama, odavno stoji obaveštenje na rafu o tome da je kupovina te namirnice ograničena na pet kilograma.U Kragujevcu ima dovoljno šećera

Kragujevac: Snabdevenost regularna

Snabdevenost sa šećerom u Kragujevcu je regularna. Šećera ima dovoljno u svim kragujevačkim prodavnicama i marketima i može se kupiti u neograničenim količinama. Po rečima kragujevačkih trgovaca „nestašicu šećera” je izazvala „čista propaganda”.

Cena pakovanja od kilogram šećera u Kragujevcu po prodavnicama bukvalno varira u pola dinara i kreće se od 89,50 do 90 dinara za kilo.

Zrenjanin: Ima šećera, ali rafovi nisu puni

Šećera u zrenjaninskim prodavnicama ima ali rafovi nisu puni. Odnosno, oni se ujutru napune, ali do popodne i isprazne, pa na polici ostane po koji kilogram.

Ipak, šećer se može kupiti u toku čitavog dana. Količine za kupovinu nisu ograničene, a prodaje prodaje se po ceni od 89,99 dinara.

Majdanpek: Ima šećera

U prodavnicama u majdanpečkoj opštini šećera ima. U objektima većeg trgovinskog lanca zastupljenog u čitavoj Srbiji, šećera ima u pakovanju od kilogram i cena je 89,99 dinara. Šećer po istoj ceni i pakovanju takođe od kilogram je i u prodavnicama jedne domaće trgovine iz istočne Srbije.

Subotica: Nema šećera

U subotičkim marketima police sa kristalnim šećerom su prazne. Jedino se može naći šećer u prahu u količinama od 250 i 500 grama. Poslednja cena koja stoji na praznom rafu, jeste da 750 grama kristalnog šećera košta 67 dinara.

Novi Sad: Šećer stigne, ali se brzo rasproda

I dalje nema šećera na rafovima novosadskih marketa. U jednoj prodavnici rekli su nam da su prošle nedelje dobili malu količinu šećera koja je odmah rasprodata, a kupovina je bila ograničena do dva kilograma.

Na praznim rafovima uglavnom stoji stara cena, od 89 dinara za kilogram.

Vranje: Kupovina ograničena na tri kilograma

U većini vranjskih prodavnica i hiper marketa danas je sporadično mogao da se nađe šećer u pakovanju od jedan kilogram.

“U zavisnosti od dobavljača šećer dobijamo jednom u sedam do deset dana i zbog psihološkog pritiska i straha od nestašice sve količine brzo rasprodamo. Cena je 89,90 za kilogram”, objašnjava jedan od vlasnika marketa u Vranju.

U velikim hiper marketima šećera obično ima u dane vikenda, a kupovina je ograničena na tri kilograma po kupcu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari