Od Pantransporta do Gradske čistoće: Pritisci i otkazi za sindikalne predstavnike u nesavesnim kompanijama 1foto FoNet/Nenad Ðorđević

Otpuštanje sindikalnih poverenika u Srbiji je čest slučaj, a po tvrdnjama radničkih tribuna i izuzetno efikasan način za gušenje sindikalnih organizacija u preduzećima, jer aktuelni Zakon o radu poslodavcima daje mogućnost da gotovo svaki slučaj kršenja radne discipline koriste kao izgovor za raskidanje ugovora o radu.

Otpuštanje sindikalnih poverenika, uručenje upozorenja pred otkaz, premeštanje na druga radna mesta, pritisci i zastrašivanje članova sindikata i formiranje upravi lojalnih sindikata su uobičajene metode koje nesavesni poslodavci primenjuju kako bi se oslobodili balasta za sebe, odnosno zakonskog prava na radničko organizovanje u kolektivu.

Kada je reč o otkazima koji su uručeni sindikalnim predstavnicima poslednji slučaj u nizu zbio se u firmi Pantransport iz Pančeva.

Dok Nebojša Ristić, predsednik sindikata „Sloga“ u tom preduzeću, tvrdi da je razlog za njegovo otpuštanje formiranje sindikalne organizacije, direktor tog preduzeća Voja Savičić ističe da je sve urađeno po zakonu.

Naime zbog, kako tvrde, pokušaja gušenja sindikalnog delovanja i pritisaka na radnike Pantransporta Udruženi sindikati Srbije „Sloga“ podneli su krivičnu prijavu protiv direktora te firme iz Pančeva.

Tvrdnje sindikalnih orgranizacija da se otpuštaju njihovi predstavnici su uobičajena pojava u Srbiji.

Sindikalni poverenici ostaju bez posla podjednako kako u privatnim tako i u preduzećima kojima rukovodi država.

Od Pantransporta do Gradske čistoće: Pritisci i otkazi za sindikalne predstavnike u nesavesnim kompanijama 2
foto M.M./ATAImages

Tako je, primera radi, Dragan Ilić, predsednik Samostalnog sindikata „Zastava oružja” u aprilu 2019. godine dobio otkaz zato što se nije „čekirao” prilikom izlaska iz fabrike u Kragujevcu.

Rešenje o raskidu ugovora o radu potpisao je tada direktor preduzeća Mladen Petković.

U rešenju o raskidu ugovora o radu navedeno je da je Ilić dvaput izbegao obavezu prijavljivanja izlaska iz fabričkog kruga.

Zbog tog poteza rukovodstva, Samostalni sindikat je najavio da će preduzeti mere koje su „recipročne šteti nanetoj sindikatu”.

Usledila je podrška sindikata iz zemlje i inostranstva koji su se solidarisali sa Ilićem i tražili da se on odmah vrati na posao.

Epilog je da je osam dana nakon otpuštanja Dragan Ilić, kome je između ostalog bio zabranjen i ulazak u fabriku vraćen na posao.

Odluku o „stavljanju van snage rešenja o otkazu iliću“ potpisao je generalni direktor Zastave oružja Mladen Petković koji je prethodno potpisao i rešenje o otkazu sindikalnom lideru Zastavinih oružara.

Godinu dana ranije Savez samostalnih sindikata Srbije, ilustrujući pritiske na sindikalne organizacije u firmama u Srbiji, saopštio je da je predsednik podružnice te centrale u državnom preduzeću „Utva-Avio industrija“ iz Pančeva dobio otkaz zbog sindikalnih aktivnosti.

Predsednica Saveza samostalnih sindikata Srbije u fabrici Heltker Jurop u Rumi Dragana Božić dobila je otkaz 30. avgusta 2018. jer, kako je tvrdila, nije želela da prihvati degradaciju zbog aktivnosti na zaštiti radničkih prava koje je sprovodila.

Dok je zvanično objašnjenje poslovodstva bilo da je do otkaza došlo zbog toga što je Dragana Božić odbila da potpiše aneks ugovora kojim se premešta na drugo radno mesto, ona je tvrdila da je to samo izgovor za njeno uklanjanje iz fabrike zbog sindikalnog angažmana, odnosno zalaganja za interese zaposlenih.

U septembru 2018. godine Granski sindikat kulture umetnosti i medija “Nezavisnost” saopštio je da je Radoslav Piljak, glavni poverenik podružnice u Narodnom muzeju, dobio otkaz. Prema tvrdnjama GS KUM “Nezavisnost” sve je počelo od trenutka kada je osnovano povereništvo tog sindikata u Narodnom muzeju u Beogradu, tj. od aprila 2018., kada je Piljak počeo da postavlja nezgodna pitanja kao glavni poverenik.
Otkrivši niz malverzacija i nezakonitih radnji u poslovanju Narodnog muzeja GS KUM “Nezavisnost” je sistematizovao sve povrede zakonitosti i sačinio dopis obima 210 strana, koji je dostavio Ministarstvu kulture i drugim nadležnim institucijama.

Prema tvrdnjama Industrijskog sindikata Srbije, izrečenim u martu 2020. godine, u pokušaju da izbegne reakciju povodom toga što veliki broj radnika Magna Seating u Odžacima pokazuje alergijske reakcije na materijale sa kojima radi i u cilju opstrukcije pregovora o potpisivanju kolektivnog ugovora menadžment te kompanije je uručilo rešenje o upozorenju pred otkaz predsedniku sindikalne organizacije u fabrici Daliboru Antanasijeviću.

Predsednik podružnice USS “Sloga” u niškoj fabrici Jura Dalibor Nikolić dobio je prošle godine upozorenje pred otkaz jer je “prekršio radnu disciplinu” tako što je u medijima “iznosio netačne informacije o poslodavcu”, navodeći da klima uređaji u vreme tropskih vrućina ne funkcionišu adekvatno, da je inspekcija rada konstatovala loše uslove rada, a da se zaposlenima preti kažnjavanjem. Upozorenje pred otkaz usledilo je par dana nakon što je Danas objavio informaciju da u Juri u Nišu, koja ima oko 2.700 zaposlenih, nije dozvoljeno korišćenje klima uređaja, pa ni u vreme toplotnog talasa, kada je u hladu izmereno više od 35 stepeni.

Udruženi sindikati Srbije „Sloga“, su tokom obustave rada poštara do koje je došlo krajem oktobra, najoštrije osudili progon svojih rukovodilaca u Pošti Srbije, Stefana Mitrovića i Zorana Pavlovića “koji su se našli na meti nezakonitih pritisaka, s obzirom da im je napisan novi aneks ugovora o radu, protivan njihovim interesima”.

U februaru 2020. “Sloga” je saopštila da tvrdnje poslovodstva beogradske „Gradske čistoće“ da je razlog otpuštanja sindikalnog aktiviste u tom preduzeću falsifikovana diploma o završenoj saobraćajnoj školi predstavljaju „bacanje prašine u oči“ jer se u suštini radi o kažnjavanju Bogosava Nešovića zbog njegove sindikalne delatnosti, to jest protivljenja mogućoj privatizaciji i zahtevu da radnici moraju da prisustvuju manifestacijama Srpske napredne stranke.

Prema tvrdnjama Asocijacije slobodnih i nezavisnih sindikata iz avgusta 2021. godine glavni poverenik te sindikalne organizacije u Javnom komunalnom preduzeću “Bukulja Aranđelovac” Dragan Arsenijević, bio je izložem najgrubljem mobingu, provokacijama i omalovažavanju sa očiglednom namerom da dobije otkaz a podružnica ASNS bude ugašena. Prema tvrdnjama Arsenijevića problemi su počeli nakon što podružnica ASNS nije pristala da potpiše kolektivni ugovor jer je ocenila da njegove odredbe nisu u skladu sa Zakonom o radu.

Stručnjak za radno pravo Mario Reljanović kaže za Danas da odredbe Zakona o radu štite sindikalne poverenike na taj način što propisuju da niko ne može da bude otpušten po toj osnovi.

– Sa druge strane rešenja aktuelnog zakona su takva da omogućavaju poslodavcima da generalno veoma lako otpuštaju sve zaposlene pa tako i sindikalne poverenike. S obzirom da su dovoljna tri potpisa da bi se osnovao sindikat u preduzeću svakako su potrebne zakonske odredbe koje sprečavaju zloupotrebu funkcije u sindikatu od strane nesavesnih radnika. Sa druge strane, potrebno je raditi na dodatnoj zaštiti sindikalnih poverenika. Drugim rečima, sprečiti da oni budu proganjani zbog svojih sindikalnih akivnosti. Shodno tome, sindikalne poverenike bi trebalo izuzeti, dok su na funkciji, od određenih vrsta kažnjavanja za određene prekršaje koji se tretiraju kao veliki iako to u suštini nisu. Ipak, smatram da bi najbolja zaštita za sindikalne aktiviste u preduzećima bilo donošenje mera koje bi sprečile brzo i lako otpuštanje zaposlenih. Ako bi se otežalo otpuštanje svih radnika, time bi se automatski dodatno zaštitila i prava sindikalnih poverenika – zaključuje naš sagovornik.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari