Sindikat Sloga: Zaustaviti nasilje nad radnicima JP Pošta Srbije 1foto (BETAPHOTO/MILAN TIMOTIĆ/MO)

Udruženi sindikati Srbije „Sloga“ najoštrije su osudili progon predstavnika Sindikata radnika pošte Sloga, Stefana Mitrovića i Zorana Pavlovića koji su se našli na meti nezakonitih pritisaka, s obzirom da im je napisan novi Aneks ugovora o radu. Ukoliko se pomenuti Aneks ne potpiše, predstoji im otkaz ugovora o radu. Poštarima u obustavi rada, koji ne pripadaju ni jednom sindikatu se preti opomenama pred otkaz, navodi sindikat Sloga.

„Smatramo da je ovaj postupak JP Pošta Srbije brutalna odmazda zbog aktuelnog štrajka poštara koji traje, i koji se širi Srbijom. Sedmi dan je tekućeg tihog samoorganizovanog štrajka koji je počeo 24. oktobra. Ovaj pritisak vidimo i kao odmazdu zbog neprihvatanja sastanka naših sindikalista sa v.d. direktorom Zoranom Đorđevićem. Posebno ukazujemo na to da je status vršioca dužnosti ovlašćenog lica JP Pošta Srbije Zorana Đorđevića istekao 15. marta 2022. godine. Ako je taj isti v.d. potpisao dokument u oktobru 2023, godinu i više dana nakon isteka svog ovlašćenja, postavlja se ozbiljno pitanje pravne važnosti takvog dokumenta i države u kojoj živimo, koja krši sopstvene zakone i koja toleriše nasilje nad radnicima“, ističe se u saopštenju.

Kako dodaju, važno je napomenuti da su od svih zaposlenih koji su u obustavi rada od 24. oktobra, samo Stefan Mitrović, predsednik sindikata, i njegov kolega Zoran Pavlović dobili Aneks ugovora o radu.

„Ova obaveštenja im nisu personalno dostavljena, jer su odbili da ih potpišu, već su objavljena na oglasnoj tabli JP Pošta Srbije. Drugi poštari, koji su takođe u obustavi rada i ne pripadaju nijednom sindikatu, primili su opomene pred otkaz. Zahtevamo hitno povlačenje Aneksa ugovora o radu našim sindikalnim predstavnicima i opomena pred otkaz svima koji su u obustavi rada. Pozivamo sve radnike JP Pošta Srbije da podrže svoje kolege i da se ujedine u protest i time sačuvaju svoje dostojanstvo koje im se gazi“, poručuju u saopštenju.

Udruženi sindikati Srbije „Sloga“ oštro osuđuju otvoreno nasilje prema svim radnicima JP Pošta Srbije, „jer su poštari i dostavljači započeli štrajk zbog nepodnošljivog socijalnog siromaštva i obima posla na koje rukovodstvo uopše ne reaguje i godinama unazad daje prazna obećanja“.

Udruženi sindikati Srbije „Sloga“ obećavaju da će se boriti protiv ovih nepravdi. Imena onih koji stoje iza ovog nezakonitog pritiska su nam poznata. Zalažemo se i nastojaćemo da ti ljudi budu zakonski procesuirani i da više nikada ne budu na rukovodećim pozicijama u javnim ili državnim preduzećima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari