Radnici Pošte: Ne pregovaramo sa Đorđevićem, to su njegove manipulacije, obustave rada šire se čitavom Srbijom 1Pošiljke čekaju u Novom Sadu, foto: Privatna arhiva

Širenje obustave rada u Pošti nastavlja se i danas i to na gradove Paraćin, Jagodinu i Valjevo sa okolnim mestima. Preradni centri u Novom Sadu, Pančevu i Valjevu stoje skroz. U Novi Sad pošiljke uopšte ne stižu.

Kako kažu radnici Pošte, bez obzira na dezinformacije puštene po nalogu vršioca dužnosti direktora Pošte Zorana Đorđevića, preko anonimnog izvora medijima, moral kod zaposlenih u obustavi se povećava.

Svesni su, kaže, da ovakve objave su ništa drugo nego pokušaji urušavanja obustave, pa radnici razočarani u poteze rukovodstva i davanja lažnih informacija umesto pronalaženja rešenja, još masovnije ulaze u obustavu.

– Ponovo Đorđević pravi lažne timove za pregovore. Odvaja radnike po većim mestima koji su u obustavi rada. Nastavlja u stvari sa istom pričom kako je u pregovorima sa radnicima i da je sve dogovoreno. Realnost je takva da niko sa njim ne želi da pregovara. Pojedinačni slučajevi ne predstavljaju zaposlene u Pošti – kaže radnik Pošte u Novom Sadu.

Kako ističe, rukovodioci Pošte su počeli preko direktora radnih jedinica da prete radnicima da će se početi nasumično deliti otkazi ukoliko se ne krene sa radom, što je izazvalo samo još veći revolt zaposlenih. Svakim danom je, kako tvrdi ovaj radnik, sve veći broj objekata Pošte u obustavi rada.

– I dalje se držimo početne priče i zahteva, da ne pregovaramo sa Đorđevićem jer je njegov mandat po zakonu istekao pre dve godine i on više nije ovlašćen da donosi bilo kakve odluke. Nego to treba da budu osnivači i vlasnici preduzeća, Vlada Srbije, koja treba da prihvati odgovornost i naše zahteve na razmatranje, te ih usvoji. Čekamo da nam se javi predsednica Vlade ili ministar finansija – nastavio je ovaj radnik.

Radnici Pošte: Ne pregovaramo sa Đorđevićem, to su njegove manipulacije, obustave rada šire se čitavom Srbijom 2
Paketi na čekanju, foto: Privatna arhiva

Kaže da će radnici nastaviti da komuniciraju putem dopisa. Vlada može izneti svoju ponudu javno, a oni će odgovoriti u roku od 24 sata na nju kada obaveste sve zaposlene o ponudi, ali je, kako dodaje, minimalna šansa da raspravljaju o bilo čemu drugom osim ispunjenju zahteva. On najavljuje da će se sutra obustava rada širiti dalje.

– Postoje najave da će sutra u obustavu krenuti radnici i u gradovima u kojima do sada nisu bili. Ovo će se omasoviti toliko da možda već sutra 80 odsto Srbije bude u totalnoj ili delimičnoj obustavi rada. Napominjemo da nismo politički ni sindikalno organizovani kako nam se potura u pojedinim medijima – izjavio je ovaj radnik.

„Naša borba nije politička, naša borba nije anonimni izvor, ni pojedinac. Naša borba – obustava rada traje do ispunjenja zahteva, pregovora nema, svi smo mi jedno“, saopštili su radnici JP Pošta Srbije.

Kako su nastavili u saopštenju, ne vode nikakve pregovore ni sa poslodavcem ni sa predstavnicima Vlade iz dva osnovna razloga. Niko od navedenih se zaposlenima nije obratio i o njihovim zahtevima se ne pregovara.

Ispunjen jedan od pet zahteva

Zaposleni u Pošti imaju pet zahteva:

– trenutni prijem optimalnog broja izvršilaca jer nedostaje radnika,
– trenutno povećanje plate od minimum 30 odsto,
– isplata zarade iz dobiti za prethodnu godinu do kraja oktobra,
– prekid „tihe“ diskriminacije prema zaposlenima koji rade i favorizovanje pojedinaca i
– zvanične garancije od Vlade Srbije da će zahtevi biti ispunjeni.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari