Od početka godine u Srbiji 1,7 miliona turista 1Foto: Beta/Dragan Gojić

Od početka godine do kraja avgusta u Srbiju je došlo 1,7 miliona turista, od toga malo više od pola miliona stranaca, što je rast u odnosu na isti period prošle godine od 36 odsto, objavio je Republički zavod za statistiku.

Broj domaćih gostiju za osam meseci ove godine veći je za 25 odsto u odnosu na 2020, u isto vreme stranih turista je u Srbiji bilo za čak 65 odsto više.

Više od 240.000 stranaca je od početka godine došlo u Beograd, dok su domaći gosti bili najbrojniji u banjama, bilo ih je gotovo 430.000, ubedljivo najviše u Vrnjačkoj Banji i Sokobanji.

Veliki broj posetilaca iz Srbije beležila su i planinska mesta Zlatibor i Kopaonik, nešto manje Divčibare i Tara.

Gledano po broju provedenih noći, od početka godine u Srbiji je bilo 5,6 miliona noćenja turista, s tim da su domaći gosti napravili više od četiri miliona. I tu se beleži rast u odnosu na 2020, domaćih gostiju je bilo tek 18 odsto više dok je stranih bilo za čak 72 odsto više.

U avgustu je broj noćenja domaćih turista bio, na primer, manji za nepunih četiri odsto u odnosu na isti mesec prošle godine, dok je broj noćenja stranih turista skočio za 360 odsto, ako se gleda samo Beograd u kom su stranci najčešće boravili onda je taj rast ovog avgusta u odnosu na prošli bio 484 odsto. Priliv inostranih gostiju prošle godine je zbog pandemije bio u izrazito velikom padu.

U Srbiji je samo u avgustu boravilo 390.367 turista, a ostvareno je više od 1,3 miliona noćenja, što je rast od 23 odsto.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari