Kako je Zorana Mihajlović od pojačanja stranke postala glavna meta SNS-a? 1Foto: Milan Maricic/ATAImages

Bivša ministarka i potpredsednica Vlade Srbije Zorana Mihajlović, nakon 13 godina članstva u SNS, uputila je zahtev rukovodstvu da je izbrišu sa spiska pristalica.

Kako je objasnila, zahtev je usledio zbog „preobražaja koji je doživela partija“, a koji nije u skladu sa načelima organizacije u koju se učlanila 2010. godine.

Raskid sa SNS-om usledio je nakon brojnih trzavica unutar partije, te oduzimanja ministarske fotelje u Ministarstvu rudarstva i energetike.

Iako je i pre učlanjenja u SNS Zorana Mihajlović započela svoju političku karijeru članstvom u stranci G17 plus, najviše vremena provela je kao važna karika SNS-a.

Od pristupanja toj stranci Mihajlović je konstantno napredovala i postala članica Izvršnog odbora.

Do 2010. godine obavljala je poslove savetnika za energetiku predsednika Vlade Republike Srpske Milorada Dodika, a potom je ušla i u Upravni odbor EPS-a, a bila je i glavna i odgovorna urednica mesečnika „EU Market“.

Dve godine po učlanjenju u SNS, Zorana Mihajlović je na opštim izborima Srbije 2012. godine bila jedna od vodećih figura kampanje ove stranke.

„Suština je samo šta vas pokreće – ljubav prema poslu ili lični ćar i interes. Mene je uvek pokretala ljubav, a ne želja za foteljom“, govorila je Zorana Mihajlović.

Bez obzira na to koji su bili stvarni pokretači njenog napretka, karijera joj je bila u konstantnom i brzom usponu.

Na mesto ministarke energetike, razvoja i zaštite životne sredine u Vladi Srbije izabrana je iste godine, i na njoj ostala do 2014, kada postaje potpredsednica Vlade Srbije i ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture.

Formiranjem nove Vlade Srbije 2020. godine, Mihajlović je zadržala funkciju potpredsednice, ali i promenila resor i postala ministarka rudarstva i energetike.

Ovu poziciju Zorana Mihajlović gubi krajem 2022. godine, kada je preuzima aktuelna ministarka Dubravka Đedović Negre.

Bila je česta meta unutarstranačkih napada, a zbog liberalnijih stavova po pitanju ženskih prava i rađanja, orjentisanosti ka Evropskoj uniji, ali i davanju izjava za opozicione i slobodne medije, nazivana je raznim pogrdnim imenima, a njen fizički izgled neretko je bio glavna tema tabloida, koji su je optuživali da ruši predsednika Vučića.

Zorana Mihajlović rođena je 5. maja 1970. u Tuzli. Nakon završene osnovne i srednje škole u Beogradu, diplomirala na Ekonomskom fakultetu Univerziteta u Beogradu.

Titulu doktora nauka stekla je u 31. godini života, kada je 2001. odbranila tezu „Energetika i privredni razvoj – Analiza međuzavisnosti na primeru Srbije i zemalja Evropske unije“.

Osnivačica je NVO „Ženska vlada“. Iz hobija se bavi plivanjem, kartingom, gajenjem cveća i humanitarnim radom. Ima sina.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari