"Od prodaje jaja više ne živimo, ne bismo imali ni za hladne vode": Zrenjaninski proizvođači jaja pred gašenjem 1Foto Nadica Jakovljev

Srednji Banat je do pre deset godina bio lider u proizvodnji konzumnih jaja. U okolini Zrenjanina, a još više Žitišta, dnevno je na tržište isporučivano i do 100 hiljada jaja.

Danas se na tržište od mnogo malih proizvođača, jer velikih farmi više nema, isporuči najviše 20 hiljada jaja. Razlozi za to su mnogobrojni.

-Imao sam 1.000 koka nosilja i toliko jaja. Danas imam 500, a i to mi je mnogo. Predomišljam se da li da ugasim proizvodnju, a onda nekako mislim, hajde još ovu godinu, pa ću odlučiti. Cene jaja ne pokrivaju troškove proizvodnje. Najveći udar je drastično poskupljenje koncentrata, ali i energenata. S druge strane, cenu diktiraju nakupci. Ne isplati mi se svaki dan da dolazim u Zrenjanin na pijacu, gde je prodaja najbolja, nego kad naiđu nakupci, prodam im jaja po znatno nižoj ceni, ali bar odnesu sve – priča za Danas Mile Žarković, proizvođač jaja iz Ravnog Toplovca, sela u opštini Žitište.

Jedno jaje trebalo bi da košta 25 dinara da bi se proizvodnja u ovom trenutku isplatila. Potrošači to ne mogu da plate pa su proizvođači prinuđeni da prodaju jaje po ceni od najviše 17 dinara za prvu klasu.

-Gasile su se velike farme, koje su imale desetak hiljada koka, jedna po jedna. Sad u okolini postoji tek jedna koja ima više od 5.000 koka. Ostale su sve male. Proizvodnja jaja je u krizi poslednju deceniju i bez ovih poskupljenja koncentrata i energenata. Potrošači traže jeftinije jaje jer nisu u mogućnosti da plate pravu cenu, pa ne pitaju odakle ta jaja stižu, jesu li stajala u hladnjači i koliko. Ali to je već stara priča – kaže Dragomir Doroškov, vlasnik jedne zrenjaninske firme za proizvodnju jaja.

U Žitištu, koje je bilo poznato po živinarstvu, proizvođači su se preorijentisali na proizvodnju tovnih pilića, jer je to u ovom trenutku isplativiji biznis. U jednom od preduzeća, koje je 40 godina proizvodilo konzumna jaja, sada to više ne čine, već gaje koke nosilje.

-Isplativije je prodati koke, ljudi kupuju 10, 20, 50 jer žele da imaju svoja jaja za koja znaju kakvog su kvaliteta i svežine a ako im nešto pretekne prodaju komšijama. Velikih proizvođača više nema, jer se ne isplati – kažu u ovom preduzeću.

Jaja na pijaci koštaju od 15 do 17 dinara. Skuplja su ona koja nose koke u dvorištu, iz takozvanog slobodnog uzgoja. Takva su i 20 dinara za komad, ali ih na pijaci nema previše. I te koke za veću nosivost treba dohraniti što se domaćinima ne isplati. U ovo vreme domaćih jaja nije bilo i zato što su završavala u nasadima.

-Mi prodajemo ono što ne potrošimo. Kokoške su u dvorištu, hranim ih kukuruzom, žitom, čupkaju travu. Na pijaci domaća jaja lako prodam, ona su skuplja od onih iz kaveza, ali imam stalne mušterije koje vole da znaju šta jedu ili daju deci i ne postavljaju pitanje cene. Ali, nama su jaja tek dodatak, da od toga živimo, ne bismo imali ni za ladne vode – kaže Srđan Mrgić, poljoprivrednik iz Orlovata.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari