Odakle dolazi najviše investicija u Srbiju? 1Ilustracija Foto: BETAPHOTO/SAŠA ĐORĐEVIĆ/MO

U proteklih godinu dana Srbija je ostvarila rekordan nivo stranih direktnih investicija – više od 4 milijarde evra. Prema podacima Narodne banke Srbije za 9 meseci 2022. trećina investicija došle su iz Evropske unije. Tokom proteklih deset godina kompanije iz Evropske unije sa 68% vodeći su investitori u Srbiji.

Unele su moderne tehnologije efikasnost i znanje u srpsku privredu i donele 300 000 radnih mesta. U protekloj deceniji strane direktne investicije iz zemalja Evropske unije dostigle su 17,5 milijardi evra. Oživele su opustele industrijske zone na jugu zemlje. U strane kompanije svakodnevno ulazi 23.000 ljudi.

„Ne samo da je uloženo 650 miliona evra nego je na ovaj način povećana i spoljnotrgovinska razmena juga Srbije koja je 2012. bila 400 miliona evra, a sada je preko milijardu i 215 miliona evra“, objašnjava direktor Regionalne privredne komore za Jablanički i Pčinjski okrug mr Goran Jović.

Put Bremena, Minhena, Kopenhagena sa oznakom „Proizvedeno u Srbiji“ otišlo je iz Kragujevca više od 60 Simensovih tramvaja. Sa preko 50 000 zaposlenih i trgovinskom razmenom od 8 milijardi evra prednjače nemački investitori.

„Nemačke investicije na području Šumadije i Kragujevca mahom su fokusirane u dva sektora. To je sofisticirana industrija, delimično prehrambena, znači u okviru tog prvog sektora i trgovina“, kaže profesor Ekonomskog fakulteta u Kragujevcu dr Petar Veselinović.

Belgijskog investitora privukao je Zrenjanin. Bez posebnih državnih olakšica izgradio je pogon vredan 3,5 miliona evra i planira povećanje proizvodnje.

„Sada zapošljavamo 120 radnika. Planiramo da ih bude 300. Sva naša proizvodnja ide u izvoz, ali imamo planove i za srpsko tržište“, najavljuje direktor pogona T4B u Zrenjaninu Roel Elfrink.

Nova radna mesta, ali i bolji uslovi života. Meštani Bogojevca kod Leskovca konačno su odahnuli i otvorili prozore.

„Sve je išlo kroz selo pa u Južnu Moravu, a sad kanalizacijom ide do fabrike tamo se delimično prerađuje“, kaže Predrag Trajković iz Bogojevca.

U Centralno postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda Evropska unija je kroz dve faze uložila gotovo 30 miliona evra. Izgradnja kanalizacione mreže u 16 leskovačkih sela kreće uskoro.

„Finansira holandska vlada jednim delom u vrednosti od 7,61 milion evra i Banka Saveta Evrope u vrednosti od 10 miliona evra“, kaže zamenica direktora JKP „Vodovod“ Leskovac Maja Milošević Milojić.

U poslednjih godinu dana Evropska unija, samo kroz EU pro plus program usmeren na jug zemlje, u Jablaničkom okrugu podržala je 15 projekata sa 590 000 evra. Ovoga leta u Lebanu tridesetoro dece sa smetnjama u razvoju u neuporedivo boljim uslovima.

„Radi se o donaciji vrednoj 140 000 evra, dok je naše učešće 24 000 evra i uz pomoć ovog programa uspeli smo da kompletno rekonstrišemo i dogradimo objekat čija je namena dnevni boravak za decu i mlade sa smetnjama u razvoju“, navodi zamenik predsednika Opštine Lebane Goran Lazarević.

Podrška socijalnoj inkluziji, malim preduzećima, unapređenje usluga koje se pružaju građanima, energetska efikasnost. Biciklističkom stazom dugom 79 kilometara povezani su Zrenjanin i Temišvar.

Brže i udobnije od Niša do Preševa obnovljenom prugom u dužini od 92 kilometra od kraja naredne godine. Evropska investiciona banka ovu rekonstrukciju finansira sa 90 miliona evra.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari