Odbor o voćarstvu, izvozu mesa 1

Državni sekretar u Ministarstvu poljoprivede Velimir Stanojević izjavio je danas da je u toku priprema „konkursa za projekat realizacije voćarske proizvodnje u Srbiji koji će se sprovoditi u naredne tri godine“ i naveo da će biti određeno za gajenje kojih voćarskih kultura u kojim regionima će država davati podsticaje.

„Kada je voćarstvo u pitanju to je mera kojom treba da se preseče gde šta može da se gaji i gajenje kojih voćarskih kultura država treba da podstiče“, rekao je Stanojević na sednici Odbora za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu Skupštine Srbije, gde je članove ovog skupštinskog tela informisao o radu Ministarstva poljoprivrede u periodu od aprila do juna ove godine.

On je rekao da je „u Srbiji malina počela da se gaji svuda i tamo gde joj nije mesto“.

Stanojević je rekao da ne žele nekome da zabrane da sadi malinu u bilo kom delu Srbije, ali je naveo da će „ograničiti gde će koja voćarska kultura moći da dobije podsticaj od države, a gde neće moći da dobije“.

Stanojević je rekao da se, na primer, sadi malina tamo gde je idelno da se gaji suncokret i dodao da eksperimenti ne bi trebalo da budu zabranjeni administrativnim merama, nego bi struka trebalo da odredi reone gde šta treba da se radi.

„Ako je za gajenje maline idealna zapadna Srbija, jugoistočna Srbija, jugozapadna Srbija onda će država davati podsticaje za podizanje i gajenje maline na tom području.Ako je za gajenje ranih sorti breskve, trešnje, kajsije idealno područje Srema, zapadnobačkog regiona naravno da ćemo davati podsticaje u tom regionu“, rekao je on.

Prema njegovim rečima, u periodu april – jun ove godine usvojene su četiri uredbe i 31 pravilnik, a najveći deo pravilnika se odnosi na sprovođenje Uredbe o raspodeli i podsticajima u poljoprivredi i ruralnom razvoju.

Poslanik Srpske radikalne stranke Milorad Mirčić pitao je zašto je Industriji mesa „Đurđević“, kojoj je bio zabranjen izvoz mesa u Rusiju zbog sumnje da je prepakovala meso iz Evropske unije i izvozila ga u tu zemlju, posle samo nekoliko meseci data dozvola za izvoz mesa u Kinu.

Predsednik Odbora za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu Marijan Rističević rekao je da nije bilo prepakivanja i da je u isporuci za Rusiju pronađena samo ambalaža proizvoda iz Evropske unije koji nikada nisu izvoženi u Rusiju.

Vršilac dužnosti direktora Uprave za veterinu u Ministarstvu poljoprivrede i zaštite životne sredine Emina Milakara rekla je da su nadležne službe utvrdile da Industrija mesa „Đurđević“ nije prepakovala meso, već je izvezla samo što je proizvela o čemu postoji kompletna dokumentacija.

„U objektu nije bilo prepakivanja, bili su samo kartoni.Među tim kartonima nije bilo samo svinjsko meso, nego su bili kartoni i od pilećeg mesa iz Hrvatske, Mađarske, Španije“, rekla je ona.

Ona je rekla i da je klanicu „Đurđević“ posetila kineska delegacija 2014. godine, da nisu imali zamerke na rad i da su „dali zeleno svetlo“ za izvoz jagnjećeg mesa u Kinu.

Odbor je, na kraju sednice, usvojio Informaciju o radu Ministarstva poljoprivrede za drugi kvartal ove godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari