Odlaže se plaćanje poreza na zarade, svakom građaninu po 100 evra 1Foto: Vlada Srbije

Država Srbija donela je odluku da odloži plaćanja poreza na zarade i doprinose privatnim preduzećima tokom vanrednog stanja, odnosno minimum tri meseca. Odlaže se plaćanje poreza na dobit za drugi kvartal 2020. godine i oslobađaju se PDV svi koji se bave donacijama.

To je saopštio ministar finansija Siniša Mali predstavljajući ekonomske mere za privredu kako bi se lakše prebrodili negativni efekte prouzrokovani pandemijom korona virusa.

On je istakao da je i jedna od mera ta da će država obezbediti 50 odsto minimalne zarade za zaposlene u velikim preduzećima koji su dobili rešenje o prekidu rada.

Svima koji su u malim i mikro preduzećima, prema rečima ministra, daćemo tri minimalne zarade, nešto više od 90.000 dinara ili 750 evra direktno na račun u naredna tri meseca. Kako je dodao, takvih je u Srbiji 900.000.

 

https://www.instagram.com/p/B-ZzCjfpKsU/?fbclid=IwAR1jiomVt0jk7nN2OoS4esxLmhhcpoUBu4H0VpQanL8hRRCqdtr1FNsY-vY

Isplata te pomoći, naveo je, krenuće najverovatnije od maja i isplaćivaće se mesečno, a ne odjednom.

„Poslednja mera je direktna pomoć svakom punoletnom građaninu Srbije u iznosu od 100 evra i za to je izdvojeno 70 milijardi dinara. Ovo je veliki znak podrške i želja da unesemo dozu optimizma i da pokažemo koliko je država Srbija u ovom trenutku jaka“, rekao je Mali i dodao da je za podršku likvidnosti izdvojeno 2,2 milijarde evra.

Ministar je istakao da su ove mere ukupne vrednosti od 5,1 milijardu evra, što je polovina godišnjeg budžeta i 11 odsto BDP.

Program se, prema njegovim rečima, ne odnosi za preduzeća koja su smanjila broj radnika za više od 10 odsto od početka krize.

Mali se na početku konferencije izvinio u ime predsednika Srbije Aleksandra Vučića koji je trebalo da predstavi ove mere, a koji se trenutno ne oseća dobro. Kako je dodao, predsednik će se obratiti u narednih 48 sati.

„Ovo nisu prve mere, pre dve nedelje doneli smo odluku o povećanju plata zdravstvenim radnicima za 10 odsto. Takođe, obezbeđena je jednokratna pomoć penzionerima od 4.000 dinara, a Narodna banka donela je odluku o moratorijumu za kredite i lizinge“, podsetio je ministar finansija.

Odlaže se plaćanje poreza na zarade, svakom građaninu po 100 evra 2

Vlade Srbije usvojila je danas odluku da se svim zdravstvenim radnicima u zemlji od 1. aprila plate uvećaju za deset odsto.

U Srbiji je u poslednja 24 sata registrovano još 115 obolelih od korona virusa i sedam preminulih, saopštili su nadležni. Ukupno je do sada 900 potvrđenih slučajeva oboljevanja i 23 smrtna slučajeva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari