Odliv mozgova mnogo veći nego što se prikazuje 1Foto: EPA QUIQUE GARCIA

Analiza i podaci o migracijama studenata, kao i njihovi komentari o tome zbog čega odlaze iz Srbije bili su glavna tema jučerašnjeg sastanka Koordinacionog tima za praćenje ekonomskih migracija koje je pre nepunih mesec dana formirala Vlada Srbije.

Tim sastavljen od stručnjaka, profesora, ministara, ali i predstavnika poslodavaca i radnika formiran je na inicijativu ministra rada Zorana Đorđevića, a jedini zadatak bio je da prate migracije i pokušaju da reše problem zbog kog sve više mladih u ovoj državi napušta zemlju u potrazi za boljim uslovima života.

Kako je prvi sastanak pre dve sedmice bio više organizacionog karaktera na jučerašnjem su se, kako za Danas kaže član ovog tima iz redova UGS Nezavisnost Tomislav Živanović, članovi tima bavili analizom o migraciji studenata koju su pripremili Ministarstvo rada, Kabinet ministarke bez portfelja zadužene za demografiju i RZS.

https://www.instagram.com/p/BuYvxGQBIFJ/

– Koordinaciono telo ne donosi odluke, nije bilo konkretnih predloga, više smo se bavili analizom i čitanjem komentara studenata, koji su pričali o razlozima zbog kojih odlaze. Moja zamerka odnosila se na to što su Slavica Đukić Dejanović i Zoran Đorđević napustili sastanak vrlo brzo, posle nepunih sat vremena – kaže Živanović. Sastanak je trajao gotovo tri sata, ali, kako kaže, deluje kao da država praktično nije spremna da preduzme konkretne političke korake i da ovo više liči na jedan marketinški potez.

– Diskusija je išla u tom pravcu da se analizira sve. Pričalo se o tome da je sve više onih između 25 i 50 godina sa srednjom stručnom spremom koji odlaze iz Srbije. Osim toga, odliv mozgova je mnogo veći nego što je prikazano, jer postoji deo onih koji se nisu ovde odjavili, ali ni prijavili da rade u inostranstvu, tako da njih niko ne računa – ističe Živanović. Novi sastanak, napominje, biće uskoro, ali nije precizirano kada. Tada bi, kako kaže naš sagovornik, možda mogli da se očekuju neki konkretni predlozi, kojih ovog puta nije bilo.

Najavljujući šta će biti posao ovog tima Zoran Đorđević je prošlog meseca rekao da očekuje „od stručnjaka predlog rešenja na kratak rok, ali i strategiju za duži period“.

Srbiju poslednjih godina napušta oko 35.000 ljudi godišnje, a prema podacima Organizacije za ekonomsku bezbednost i saradnju od 2000. iz zemlje je otišlo više od 650.000 ljudi, najviše mladih. Prema anketama koje su rađene poslednjih godina, dve trećine mladih je izrazilo želju da ode, a jedna trećina je već preduzela neke konkretne korake.

Komentari

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

49 reagovanja na “Odliv mozgova mnogo veći nego što se prikazuje”

 1. Koliki bi bio odliv svih mogućih profila ako bi ušli u EU? Učlanjenje u EU je način da bogate zemlje EU dobiju jeftinu i kvalitetnu radnu snagu.

  • Zasto navodis da dobijaju jeftinu radnu snagu? Oni koji se zvanicno zaposle su isto placeni kao ostali. Jeftino je samo zato sto nisu morali da finansiraju skolovnja. Problem nije nov. Sezdesetih i sedamdesetih godina je moja generacija masovno, cak specijalnim vozovima, napustala zemlju. Iz moje ulice su svi otisli po zavrsetku srednjih i visih skola. Razlog nije bio politicke prirode nego visi standard sto je najverovatnije i danas.

   • Ovo administrator nikako neće objaviti.
    Zašto Nemačka dobija jeftinu i obrazovanu radnu snagu sa cele teritorije
    Evrope?
    /
    Zato što vlada Nemačke tako i postavlja uslove za dobijanje dozvole za rad.
    Ako se zna jezik i ako je profesija potrebna u firmi odmah se dobije dozvola za rad.
    /
    Razni vkv majstori ni ne traže priznavanje diplome,jer oni odmah praktično rade.
    Ali sa završenom srednjom,višom ili visokom školom bude se znatno niže plaćen,
    ali obavljaš stvarno posao.
    A priznavanje diplome je vezano za ogromne teškoće,jer se traži znanje jezika tog nivoa i
    polaganje dopunskih ispita.(uz dosta novca,mnogo vremena)
    /
    uz sve to, nemačko privreda nije novčano doprinela obrazovanju,
    dobija besplatno čoveka, možda uz pogodnost da nauči jezik.

    • ajd, polako. imam 48 godina, doktorirao sam, placen sam potpuno isto koliko i kolega sa istim gidinama rada i ustim akademskim zvanjem. doktirirao sam u nemackoj i nemacka je platila mojih 30 meseci doktorata.

     • U Nemackoj ne postoji nikakav vid diskriminacije a kamoli razlicitost u platama…Postoje tarifni ugovori i to je to…

  • Tako je,najbolje da zivimo kao sada sa Vulinom, Zokom i Djordjevicem kao ministrima, sto bi isli u EU kad u ovoj papazjaniji od drzave Jorgovanka moze da bude guverner a Bata Gasic sef BIA. Sa njima nikada necemo uci u EU i bice nam bas lepo.

  • To je i cilj AV i njegove bratije, znaju oni da ti sto odlaze nisu njhovi glasaci. Sto se bude duze zadrzao na vlasti, vise ce napuniti dzepove, a narod osiromasiti. Sa sirotinjom je lako manipulisati, das im sendvic i oni ga po ceo dan velicaju, pisu kako je ,,uspesan i voljen,, u narodu. Da je uspesan i voljen nebi mu trabali botovi.

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.