Ogranak stranog privrednog društva - još jedna rupa za izbegavanje srpskih zakona na štetu radnika? 1foto: A. H./ATAImages

Građevinski radnici koji su radili na izgradnji autoputa Ruma-Šabac angažovani od strane azerbejdžanske firme Azvirt pokušali su da tuže ovo preduzeće zbog neisplaćenih troškova za stanovanje i prekovremeni rad, ali su na prvom koraku naišli na blokadu.

Naime, kako je N1 pisao, Treći osnovni sud u Beogradu je odbio tužbu, jer je firma za koju rade ogranak azerbejdžanske kompanije, a ne pravno lice u Republici Srbiji.

Naime, radnici su zaposleni u firmi Azvirt ogranak Beograd. Prema Zakonu o privrednim društvima ogranak stranog privrednog društva je njegov izdvojeni organizacioni deo preko koga to društvo obavlja delatnost u Republici Srbiji.
Prema tumačenju nekih sudova, ogranci ne mogu biti strana u postupku i nemaju imovinu.

Prema rečima Juga Vukićevića, advokata dvojice radnika, sa ovakvom sudskom praksom radnici su onemogućeni da zaštite prava iz radnog odnosa.

Kako navodi ovaj advokat, više radnika ovog preduzeća je tužilo poslodavca, ali sa istim ishodom.

Radnici su, kako se tvrdi u tužbi, iznajmljivali stan blizu gradilišta, kod Rume, pošto žive u drugom gradu, ali im nije plaćeno stanovanje.

Vukićević kaže da je podneta žalba Višem sudu, gde očekuje da sud preinači odluku osnovnog suda i naredi da se tužba uvaži.

Ogranak stranog privrednog društva - još jedna rupa za izbegavanje srpskih zakona na štetu radnika? 2
foto FoNet/TV

Njegov argument je odluka Vrhovnog kasacionog suda iz 2021. godine kojom je ukinuto rešenje Višeg suda u Beogradu i predmet protiv firme Italiana construzioni – ogranak zbog otkaza vraćen na suđenje.

Niži sudovi su prvobitno odlučili takođe da ogranak nema svojstva pravnog lica.

Vukićević ističe da bi alternativa tužbi u Srbiji protiv ogranka mogla biti protiv matične kompanije, u ovom slučaju iz Azerbejdžana.

„U tom slučaju i da naš sud presudi u korist tužioca, pitanje je da li bi ta presuda bila priznata od suda u Azerbejdžanu. To je nefunkcionalno, neizvesno i nikome se ne isplati, a posebno radnicima“, napominje ovaj advokat.

Zanimljivo je da Azvirt, koji je poznat po učešću u velikim državnim građevinskim projektima, poput obilaznice oko Beograda, deonice na Koridoru 11 i tunela na Koridoru 10, ima i preduzeće u Srbiji registrovano kao društvo sa ograničenom odgovornošću (doo) Azvirt Balkan Construction.

Međutim, ova firma je prema finansijskim izveštajima za 2022. godinu, na kraju prošle godine imala nula zaposlenih, dok je ogranak zapošljavao 355 radnika.

Takođe, po bilansima oba preduzeća, čini se da skoro pa celokupno poslovanje Azvirta u Srbiji ide preko ogranka i pored doo firme koja ima pravnu sposobnost i podleže zakonima Srbije.

Registrovano 850 ogranaka stranih privrednih društava

Deluje da su strane kompanije pronašle još jednu rupu za izbegavanje pravnog sistema Srbije, a zabrinjava što popriličan broj stranih preduzeća radi u Srbiji preko ogranaka.

Prema podacima Agencije za privredne registre, na kraju 2022. godine registrovano je 850 ogranaka stranih privrednih društava.

Oni su zapošljavali na dan 31. decembar 2022. ukupno 8.581 radnika.

Preko ogranaka u Srbiji na velikim projektima rade i kineska kompanija Pauer Čajna (Power China), odnosno Power Construction Corporation of China Limited ogranak Beograd.

Takođe je i kineska grupa Šangdong haj spid radila na deonicama Koridora 11 preko „China Shandong Hi-Speed Qianfang International Technology Co., LTD ogranak Beograd“.

Stručnjaci ističu da bi sa ovakvom praksom sudova moglo značiti da su strane kompanije našle način da izbegnu suđenja u Srbiji za sve od krivičnih dela, preko prekršaja, pa do tužbi za neisplaćene zarade.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari