Ograničenje iznad nivoa aktuelnih cena, neizvesno da li će ga podržati Nemačka: EU danas odlučuje o maksimalnim cenama ruskog gasa 1Foto: EPA-EFE/ROBERT GHEMENT

Ministri energetike zemalja članica Evropske unije danas će raspravljati o predlogu Evropske komisije o ograničenju maksimalne cene ruskog gasa, a u slučaju da on bude prihvaćen ograničenje će biti na nivou koji je iznad visine cena po kojima Moskva prodaje svoj “plavi energent” partnerima na “Starom kontinentu” tvrdi stručna javnost.

Evropska komisija u utorak je predložila da maksimalna cena gasa bude 275 evra po megavat satu i ta mera bi se primenjivala od 1. januara, a važila bi godinu dana, izjavio je komesar Evropske unije za energetiku Kadri Simson.

Komisija se nada da će uvođenje maksimalne cene gasa pomoći državama članicama da smanje cene energije za domaćinstva i kompanije koje su ove godine dostigle rekordnu visinu nakon ruske invazije na Ukrajinu, što je dovelo do inflacije i uvećanja troškova života. Ta ideja je u prethodnom periodu dovela do neslaganja 27 država iz bloka. Belgija, Grčka, Italija i Poljska pozivaju na uvođenje ograničenja cene gasa, dok se Nemačka kao najveća ekonomija u Uniji tome protivi.

Nemačka stoji na stanovištu da bi ograničenje moglo otežati preko potrebne nabavke gasa i smanjiti podsticaj za suzbijanje potrošnje tog energenta, kada zemlje treba da uštede gorivo i pronađu zamenu za ruske isporuke.

Komisija je predložila maksimalnu cenu ruskog gasa u septembru, ali je odustala od te ideje nakon otpora zemalja centralne i istočne Evrope, koje su bile zabrinute da će Moskva uzvratiti prekidom isporuke gasa koji im i dalje šalje. Evropa se oslanjala na Rusiju za otprilike 40 odsto uvoza gasa pre nego što je Moskva napala Ukrajinu, a taj procenat je smanjen na oko osam odsto, jer je Rusija u međuvremenu prekinula isporuke Evropi.

S obzirom na taj pad, neke diplomate EU rekle su da bi gornja granica malo doprinela smanjenju evropskih cena gasa i da bi više funkcionisala kao geopolitički potez za smanjenje prihoda Moskvi.

Podsećanja radi, ruski predsednik Vladimir Putin je izjavio da Moskva više neće isporučivati gas zemljama koje budu ograničavale njegovu maksimalnu cenu koštanja.

Stručnjak za energetiku kompanije Dilojt Željko Marković kaže za Danas da je predložena maksimalna cena priločno “komforna” odnosno da je na visokom nivou koji ne ugrožava aktuelne cene ruskog “plavog energenta” na berzama.

– Cena od 275 evra po megavat satu je ekvivalentna ceni od oko 2.000 dolara za 1.000 kubnih metara. To je znatno niže od trenutnih cena po kojima se prodaje ruski gas. Ako se gleda sa te strane Moskva nije ugrožena jer se profit od prodaje ruskog gasa zemljama Evropske unije ne bi smanjio – navodi naš sagovornik.

Prema njegovim rečima, u slučaju da zemlje EU donesu odluku o maksimalnoj ceni ruskog gasa to na bilo koji način ne bi ugrozilo ni isporuke ni cene koštanja “plavog energenta” iz Rusije kojim se snabdevaju potrošači u Srbiji.

Naime, cene po kojima Srbija dobija ruski gas su unapred dogovorene potpisivanjem dugoročnog ugovora i niže od onih koje su aktuelne na evropskim berzama. Takođe, Srbija ne učestvuje u eventualnoj odluci da se cene gasa ograniče zbog čega Moskva nema razloga da obustavi isporuke gasa našoj zemlji.

Trenutne cene “plavog energenta” na berzama su za oko dva i po puta više nego što Beograd plaća Moskvi po osnovu dugoročnog ugovora. Ta cena je veća i od one po kojoj Srbijagas od Gasproma kupuje dodatne količine za potrošače u Srbiji, a reč je o jednoj trećini ukupnih potreba domaćinstava i privrede u našoj zemlji.

U ovom trenutku po dogovorenoj ceni predviđenoj ugovorom Srbijagas za ruski “plavi energent” plaća 420 dolara za 1.000 kubnih metara gasa. Za dodatne količine cena je oko 800 dolara za 1.000 kubnih metara gasa.

Ekonomski analitičar Branko Pavlović kaže za Danas da eventualna odluka Evropske unije o ograničenju maksimalne cene ruskog gasa može da izazove kontraefekat.

– Kada je cena nekog energenta niža od njegove tržišne vrednosti to dovodi do prekomerne potrošnje. U tom slučaju, može da dođe do nestašice gasa u zemljama EU pa onda više neće biti bitno po kojoj ceni se on prodaje. Sa druge strane, sasvim je izvesno da će Moskva prekinuti da snabdeva svaku zemlju u Evropi koja pristane na ograničenje maksimalnih cena ruskog gasa – zaključuje naš sagovornik.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari