Srbijašume: Prodavci nerealno podižu cene ogreva 1Foto: V. Ristić

Cene ogreva neopravdano su povećane jer je kubik drveta u Srbijašumama 4.000 dinara dok na stovarištima dostiže cenu od 8.000 dinara, izjavio je vršilac dužnosti generalnog direktora Srbijašuma Igor Braunović.

On je gostujući na RTS-u dodao da se hitno mora ograničiti prvo izvoz, a onda i cena. Objasnio je da građani uveliko spremaju ogrev za zimu, da je potražnja znatno veća nego ranijih godina što je poguralo i cene drva i peleta koji su od 30 do 50 odsto skuplji nego lane.

Podsetio je da je zbog svetske energetske krize, a imajući u vidu značaj ogrevnog drveta u predstojećoj grejnoj sezoni, Vlada Javno preduzeće Srbijašume proglasila energetskim. To znači da Srbijašume treba da obrate pažnju na proizvodnju energenata, odnosno da obrate pažnju na snabdevanje onih koji proizvode energente.

Braunović tvrdi da Srbijašume spremnije nego prethodnih godina dočekuju ovu krizu i naglasio da oni snabdevaju toplane a da je napravljena strategija pre tri godine prema snabdevačima peleta.

– Mi se krećemo u skladu sa dozvoljenim sečivim etatom kako bismo na pravi način gazdovali šumom i od toga nećemo odstupiti. Moramo voditi računa o održivosti gazdovanja – rekao je Braunović uz napomenu da ne može da precizira koliko je potražnja za ogrevom sada veća.

Naglasio je da su cene peleta, koje idu i do 40.000 dinara, apsolutno neopravdane, kada se uzme u obzir da sirovina za jednu tonu peleta iz Srbijašuma košta maksimalno 8.000 dinara.

Srbijašume su, prema njegovim rečima, u stanju da podmire preko proizvođača peleta 110.000 korisnika što je za deset odsto više nego što ih sada ima. On je najavio sastanak sa kupcima na kojem će im reći da moraju da prikoče sa cenama ogreva jer će u suprotnom Srbijašume razmisliti kako će se ponašati u vezi sa isporukom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari