OPEK + smanjuje proizvodnju nafte u oktobru 1Foto: EPA-EFE/ALI HAIDER

Organizacija koja okuplja velike proizvođače nafte OPEK + donela je odluku da smanji proizvodnju nafte u oktobru, po prvi put u više od godinu dana, za 100.000 barela dnevno zbog straha od globalne recesije i većih količina iranske nafte koja dolazi na tržište u slučaju oživljavanja pregovora o nuklearnom programu te države, navodi magazin “Nedelja”, Nacionalnog naftnog komiteta Srbije.

Američki list “Volstrit žurnal” ističe da takav potez pokazuje i zabrinutost zbog usporavanja privrede dominira globalnim tržištem nafte koje je u poslednja tri meseca doživelo pad cena “crnog zlata” tipa “brent” od 25 odsto.

Strahovi od nestašice nafte nakon ruske invazije na Ukrajinu mesecima ove godine dovodili su cene iznad 100 dolara po barelu, ali nedavni pad potreba tržišta naveo je OPEK i saveznike predvođene Moskvom da se dogovore o smanjenju proizvodnje na dnevnom nivou.

Nafta tipa “brent” i “WTI”, prvobitno je poskupela nakon sastanka OPEK +, ali su cene pale kasnije tokom dana.

U saopštenju uz odluku, OPEK + je naglasio da će reagovati ako cene ponovo padnu.

Ovim potezom okončan je period povećanja proizvodnje nafte zemalja članica OPEK + koji je trajao 18 meseci nakon dramatičnog smanjenja tokom pandemije korona virusa kada je potražnja pala.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari