OPEK: U narednoj godini doći će do povećanja potražnje za naftom 1Foto: EPA-EFE/ALI HAIDER

Organizacija OPEK objavila je svoju prvu prognozu globalne potražnje za naftom u narednoj godini, predviđajući njeno povećanje od 2,7 miliona barela dnevno, što se očekuje zbog „zdravog globalnog ekonomskog rasta“ i „poboljšanja geopolitičkih kretanja“.

Kako prenosi magazin “Nedelja“, Nacionalnog naftnog komiteta Srbije prognoza grupe za ovogodišnji rast potošnje nafte ostala je nepromenjena na 3,4 miliona barela dnevno.

U svom najnovijem mesečnom izveštaju o tržištu nafte, OPEK predviđa oporavak potrošnje goriva za transport, lakih destilata i industrijskih goriva, a očekuje se da će SAD, Organizacija za ekonomsku saradnju i razvoj (OECD), Evropa i Azijsko-pacifički region sledeće godine premašiti nivo potražnje iz 2019. godine, odnosno pre pandemije korona virusa.

Međutim, u izveštaju se upozorava da inflacija i dalje izaziva veliku zabrinutost „zajedno sa daljim merama pooštravanja monetarne politike od strane ključnih centralnih banaka“.

Grupacija očekuje da će snabdevanje naftom iz zemalja van OPEK-a porasti za 1,71 miliona barela dnevno sledeće godine, što je pad u odnosu na prethodnu prognozu od 2,15 miliona barela dnevno za 2022.

Ruska proizvodnja nafte do kraja ove godine „predstavlja veliku neizvesnost“, naveo je OPEK. Procenjuje se da će opasti za 200.000 barela dnevno na godišnjem nivou na 10,43 miliona barela dnevno u 2023.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.