Opozicija u Leskovcu obeležila ulazak u treću godinu rekonstrukcije gradskog trga 1Leskovac Foto: Wikipedia/Vladimir Bogdanović

Predstavnici opozicionih stranaka u Leskovcu okupili su se danas ispred gradilišta na gradskom Trgu, kako bi simbolično uz rođendansku tortu sa svećicama obeležili ulazak u treću godinu od početka njegove izgradnje, koji je prema najavama iz 2019. godine trebao da bude završen za 360 dana.

Predsednik gradskog odbora Narodne stranke Jovica Stanković kazao je da će, sudeći po dinamici radova, taj gradski trg da otvori novi gradonačelnik sa svojim novim timom.

„Mi nismo bili protiv rekonstrukcije trga, da odmah razjasnimo, bili smo da se zelenilo koje je bilo tu ne uništava, a da se deo koji se sada radi rekonstruiše. Neka sami građani Leskovca procene da li je ovo što što se sada radi vredno oko 2 miliona evra para građana za čije radove koji se trenutno izvode je podignut kredit“, rekao je Stanković.

Podsetio je na izjavu gradonačelnika Leskovca Gorana Cvetanovića da ni on, ali ni lokalna samouprava nisu odgovorni za kašnjenje radova, već isključivo firma koja izvodi te radove, poručivši da time neće moći da skinu odgovornost sa sebe.

Predsednica gradskog odbora Stranke slobode i pravde Jelena Spirić nadovezala se na izlaganje Stankovića i kazala da su ta dva miliona evra, zapravo pare građana sa najnižim primanjima u Srbiji, kao i da sa druge strane imamo firme koje ne samo da ne plaćaju porez državi, već ne plaćaju ni penale gradu.

„Prosto je glupost da se gradonačelnik Leskovca ograđuje i pokušava da svali svu odgovornost na izvođače jer je upravo on sa svojom naprednjačkom svitom taj koji je protežirao ovu firmu i rekao da upravo ‘Bauwesen’ jedini izvođač koji se javio na tender“, kazala je Spirić.

Prema njenim rečima, javna nabavka je više puta menjana upravo kako bi se nabacila firmi „Bauwesen“, navodeći da za to ima dokaze, odnosno da se sve to može videti u javnim dokumentima.

Predstavnik Demokratske stranke Saša Stojanović tvrdi da cena izgradnje jednog kvadrata u centru Beograda košta niža od cene kvadrata trga u Leskovcu što je, kako je kazao, pitanje i za neke nadležne državne organe.

„Postoje dvorišta u Leskovcu sa većom površinom od ovog nazovi trga, a čije je sređivanje koštalo bar 10 puta manje i nije malteritalo sve građane pune dve godine“, smatra Stojanović.

Poverenik i član predstavništva Pokreta slobodnih građana Petar Đorđević kazao je da je lokalna vlast morala da zna o kakvoj se firmi radi uvodeći ih radove, jer se zna da je na crnoj listi republičke Uprave za nabavke.

Za razliku od svojih opozicionih kolega, Đorđević ocenjuje da će Trg biti završen najverovatnije pred izbore, jer je to, prema njegovim rečima, pravi trenutak da se pokaže jedno impozantno delo, nešto što je od suštinske važnosti za građane Leskovca.

Predstavnik Pokreta za Leskovca Igor Jovanović je podsetio da se pokazalo da je, nakon dve godine, leskovačka opozicija u svim svojim kritikama vezanim za trg bila u pravu, ali građani od toga nisu imali nikakvu korist.

„Ova ujdurma sa leskovačkim Trgom je pokazala i još jednom dokazala da smo debelo centralizovana zemlja, neki bi rekli ‘beogradizovana’, a u stvari je sve pod apsolutnom kontrolom određenih interesnih grupa, koje i te kako vršljaju po Srbiji“, ocenio je Jovanović.

Smatra da iz ove situacije mogu da izađu jedino promenom sistema, a da je za to potrebno da budu jedinstveni, kao i da promena mora da pođe sa lokala.

Izgradnja centralnog gradskog Trga u Leskovcu počela je 12. novembra 2019. godine sa planiranim rokom izvođenja radova od 360 kalendarskih dana, a ova kapitalna investicija vredna je 223 miliona dinara.

Za izvođača radova izabrana je lazarevačka firma „Bauvezen“, jedina firma koja se javila na tenderu.

Gradonačelnik Leskovca Goran Cvetanović nekoliko puta do sada javno se izvinjavao građanima zbog nezavršenog trga i izjavio da mu je vlasinik firme obećao da će do kraja godine radovi biti završeni, ali da on lično ne veruje u to.

„Još jednom se izvinjavam svim Leskovčanima zbog kašnjenja radova na trgu. Vlast i lokalna samouprava daju sve od sebe, u stalnom smo kontaktu sa vladom, vršimo pritisak na sve moguće načine da radovi budu završeni. Jedini krivac je neodgovorni izvođač radova. Vlasnik mi je obećao da će radovi biti završeni do kraja godine, ali ja ne verujem iskreno, jer on niti jednu svoju reč do sada nije održao“, kazao je Cvetanović pre nedelju dana, predstavljajući rezultate devetogodišnjeg rada od kada su preuzeli vlast.

Podsetio je tada i na to da je ta firma bila jedini ponuđač i da su ponudili 11 miliona manje od procenjene vrednosti, što je i razlog zašto su upravo oni izabrani.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari