Pripadnici Kriminalističke policije MUP Srbije iz Beograda od ponedeljka su u Čajetini i, prema rečima predsednika opštine Milana Stamatovića, kontrolišu dokumentaciju u opštinskoj upravi i geodetskoj službi kako bi utvrdili po kom osnovu je preduzeće Zlatibor turist nedavno uknjiženo kao korisnik zemljišta od 13 hektara u elitnom delu Zlatibora, čemu se lokalna samouprava usprotivila.

S druge strane, Ratko Jeremić, dugogodišnji direktor Zlatibor turista, kaže da je čuo da je u toku kontrola u opštinskoj upravi, ali da povod za to nije status pomenutog zemljišta, već kako je rekao – razne mahinacije u opštini.

– Policija nije dolazila u Zlatibor turist, niti je dolazak najavila – dodao je Jeremić.

Dugogodišnji spor između opštine Čajetina i Zlatibor turista oko vlasništva nad 13 hektara zemljišta u samom centru Zlatibora (veštačko jezero, apartmansko naselje „Kraljevi konaci“, placevi oko Kraljeve česme i u naselju Kamalj), čija se vrednost meri milionima evra, kulminirao je pre dva meseca. Tada je Služba za katastar nepokretnosti, na osnovu rešenja Ministarstva građevinarstva i urbanizma, to preduzeće, koje je bilo držalac te imovine, uknjižila kao korisnika, smatrajući ga pravnim sledbenikom nekadašnje Vazdušne banje Zlatibor. Međutim, opština to osporava i uložila je žalbu u kojoj tvrdi da je ona pravni sledbenik, jer je učestvovala u osnivanju preduzeća iz kojeg se kasnije izdvojio Zlatibor turist i traži da se to zemljište vrati državi ili lokalnoj samoupravi.

– U toku je nezapamćena pljačka državne imovine, jer će oko 13 hektara najvrednijeg zemljišta na Zlatiboru, kojim već godinama i bez naknade, rukovodi Zlatibor turist, postati privatno vlasništvo, a nadležna ministarstva to ne sprečavaju! Bezuspešni su pokušaji opštine da spreči takvu pljačku, zbog politički uticajnih ljudi, koji su bliski republičkoj vlasti – naveo je za Danas Stamatović, objasnivši da su pripadnici Kriminalističke policije stigli u Čajetinu po zahtevu koji su čelnici te opštine uputili MUP.

– Dvadeset godina pokušavamo da vratimo zemljište u državne okvire, jer je bilo državno, odnosno opštinsko, ali u tome nisu uspevali ni moji prethodnici, jer su se sudski sporovi odugovlačili pravnom „gimnastikom“ i političkim uticajem porodice Jeremić sa Zlatibora – kazao je predsednik opštine.

On ističe da je dugogodišnji direktor Zlatibor turista, Jeremić, istovremeno i jedan od većih deoničara, dok je njegov brat Slobodan Jeremić narodni poslanik PUPS, a Slobodanov sin – Jakša – sekretar u Ministarstvu rada, zapošljavanja i socijalne politike.

– Oni su godinama pokušavali da to zemljište uknjiže kao vlasništvo i na kraju je Ministarstvo građevine i urbanizma poništilo rešenje Službe za katastar opštine Čajetina kojim je to preduzeće bilo samo držalac te imovine, tako da je ono pre dva meseca dobilo pravo korišćenja – navodi Stamatović i ocenjuje da se time otvara mogućnost da državna imovina postane privatno vlasništvo. On se pita kada su i za koliko para Jeremići kupili to zemljište? Da li su platili naknadu za građevinsko zemljište?

Stamatović tvrdi da je vlasnik zemljišta opština Čajetina, jer je, 1970. godine osnovala JP Direkcija za turizam i komunalne poslove Partizanske vode, koje se kasnije podelilo na dva dela, te da je od jednog dela nastao Zlatibor turist. Međutim, kako ističe, devedesetih godina direktor Ratko Jeremić je pravnom „gimnastikom“ pretvorio to preduzeće u deoničarsko društvo, postao jedan od većih udeoničara, a potom i u d.o.o. na šta se opština žalila, ali je gubila sporove.

Predsednik opštine podseća da je na prostoru nekadašnjeg auto-kampa, to preduzeće izgradilo sadašnje apartmansko naselje Kraljevi konaci, a da lokalnoj samoupravi nije plaćen ni dinar za komunalno opremanje. On upozorava na to da je krajnja namera deoničara da oni postanu i vlasnici zemljišta od oko 100 hektara nekadašnje Vazdušne banje, koja se prostire od bivše Titove vile na Palisadu do spomenika na Šumnatom brdu, jer je Zlatibor turist rukovodio i tim posedom, a to bi, kako kaže, imalo negativne poledice po ceo kraj.

– Ako država ništa ne preduzme, oni će kasnije uspeti da se uknjiže kao vlasnici i to kroz konverziju prava korišćenja u pravo svojine. Po sadašnjem zakonu, mora da se dokaže da je imovina stečena pravno valjanim putem, ali ako se ona ukine, toga više nema i oni se automatski knjiže kao vlasnici, što je još veći apsurd – ističe Stamatović i ukazuje na to da bi po istom principu „pravne sledivosti“ i kako kaže „kriminalnih zakona“ za nekoliko godina i druga privatna lica mogla da postanu vlasnici državne imovine ne samo na Zlatiboru, nego u celoj Srbiji.

– Naš cilj je da se to zemljište vrati državi ili opštini. To ne može biti privatno vlasništvo, odnosno vlasništvo Zlatibor turista, porodice Jeremić i ko zna još koga ko je blizak republičkoj vlasti – kazao je Stamatović, posebno istakavši da dva meseca od kada je lokalna samouprava podnela žalbu na rešenje po kome je tom preduzeću omogućeno da bude korisnik zemljišta, Ministarstvo za građevinarstvo i urbanizma – ćuti.

U Zlatibor turistu tvrde da su sve uradili po zakonu i da opština, nikada i ni po kom osnovu nije bila upisana kao držalac, korisnik ili vlasnik navedenog zemljišta, i savetuju da se, ukoliko smatra da je oštećena – obrati sudu.

– Stamatović ne govori istinu i besmislene su njegove tvrdnje da državno zemljište postaje privatna svojina. Nijedan od 400 udeoničara u preduzeću, pa ni većinski vlasnik, ne može na svoje ime da uknjiži bilo koji deo navedenog zemljišta – uzvratio je Jeremić, istakavši da njegov brat i drugi članovi porodice Jeremić nemaju nikakve veze sa Zlatibor turistom.

Na prozivke da to preduzeće ne plaća naknadu za komunalno uređenje zemljišta, Jeremić navodi da je Zlatibor turist imao svoje zemljište i da je na njemu porušio nekadašnji auto kamp, a potom, po opštinskom urbanističkom projektu, izgradio apartmanski kompleks Kraljevi konaci.

– Nismo plaćali naknadu, te obaveze oslobodio nas je nekadašnji SIZ (Samoupravna interesna zajednica ) građevinskog zemljišta, jer smo izgradili vodovod za naše potrebe, na koji su se kasnije priključili škola, crkva, hotel Olimp, Turistička organizacija Zlatibor – tvrdi Jeremić, a na pitanje zbog čega bi predsednik opštine javno iznosio neistine o njemu i porodici Jeremić, on je uzvratio da je „Stamatovićeva namera da i dalje prodaje placeve na Zlatiboru kako bi napunio opštinski budžet“.

– Od nekadašnjih 180 hektara, sada imamo 13 hektara, jer je opština sve to otela i prodala, ali to više ne mogu da dopustim. Od kada sam ja direktor Zlatibor turista, nije prodat nijedan kvadrat zemljišta, a Stamatović govori da su Jeremići uzurpirali zemljište na Zlatiboru. Koje zemljište? Ko čuva imovinu, oni ili mi koji se protivimo daljoj prodaji – pita se Jeremić.

Vlasništvo

Nakon odlaganja aukcije u dva navrata, zbog nerešenih vlasničkih odnosa, udeo države od oko 43.75 odsto u Zlatibor turistu, čiji su vlasnici bili Akcijski fond (33,75 odsto) i Fond za penzijsko i invalidsko osiguranje Srbije (10 odsto), prodat je 2008. godine i to za 73 miliona dinara Zorani Joksimović, supruzi Milomira Joksimovića, zvanog Miša Omega. Preduzeće je posedovalo 23 luksuzna apartmana Kraljevi konaci površine oko 1.000 kvadrata, restoran Jezero od 384 kvadrata, poslovni objekat od 384 kvadrata, kao i 13,5 hektara zemljišta u najužem centru Zlatibora. Ostatak vlasništva pripadao je radnicima, a danas udeo u vlasništvu ima više od 400 udeoničara.

Gde su pare?

Istakavši da je u „toku nezapamćena haranga protiv njega i porodice Jeremić“, Slobodan Jeremić, narodni poslanik PUPS i bivši član Opštinskog veća u Čajetini, odbacio je optužbe da se koristio političkim uticajem kako bi Zlatibor turistu obezbedio korist, a potom navodi da sukob između Stamatovića i njega traje od kraja 2011. godine, kada je pri kraju mandata napustio Opštinsko veće, jer, kako tvrdi, Stamatović nije ispunio obećanje da će biti uređeni putevi u pojedinim selima u kojima žive penzioneri. Osim toga, kako je naveo, usprotivio se i kupovini poslovnog prostora od čajetinskog preduzeća Danica za jedan deo komunalnog preduzeća Zlatibor. Tome se, kako ističe, usprotivio i njegov sin Jakša, u to vreme javni pravobranilac u Čajetini, zbog čega ga je Stamatović smenio, pa je u toku sudski spor. – Sa Zlatibor turistom nemam nikakve veze, osim mog brata koga se neću odreći. Moj brat nije lopov, već jedan od najstarijih i najuspešnijih privrednika, koji je napravio apartmansko naselje kakvo ne postoji na Balkanu – kazao je Slobodan Jeremić, objasnivši da nakon prodaje stana u Beogradu, koji je dobio kao nekadašnji pilot JNA, živi na Zlatiboru, u selu Rudine. – Cela moja porodica od 11 članova živi na selu i ima 42,7 ari zemljišta, a ja imam 13,5 ari. To je sva moja imovina i zbog toga sam ja, izgleda, najveći tajkun – sarkastičan je narodni poslanik, poručivši da je neistina sve što je Stamatović rekao o njemu i njegovoj porodici. – Budžet opštine Čajetina, u odnosu na broj stanovnika, četvrti je u Srbiji i hajde da vidimo koliko je prodato placeva na Zlatiboru za poslednjih 12 godina, koliko je Stamatović na čelu opštinske vlasti. Neka kaže narodu gde su te pare – uzvratio je narodni poslanik.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari