Organska poljoprivreda glavna tema 1

Trinaesta po redu „Novosadska jesen“, jedna od najvećih ekoloških, privrednih i turističkih manifestacija u našoj zemlji, koju organizuje Pokret gorana Novog Sada, biće održana ove godine od 18. do 22. oktobra.

Manifestaciju podržava Republika Srbija – Ministarstvo poljoprivrede i zaštite životne sredine i Grad Novi Sad – Gradska uprava za zaštitu životne sredine i Gradska uprava za privredu.

13. „Novosadska jesen“ će ove godine imati izložbene celine: izložbu cveća, sadnica i opreme za hortikulturu; izložbu meda, pčelinjih proizvoda i hrane; izložbu organske hrane i proizvoda, kao i izložbu starih i umetničkih zanata.

– Pored stalne postavke izložbi, ono što najveći broj ljudi privlači na manifestaciju jesu stručni programi iz oblasti zaštite životne sredine, zaštite prirode, pejzažne arhitekture, hortikulture i organske poljoprivrede. Obrazovni programi se organizuju za građane svih uzrasta, a svake godine su tribine, radionice i izložbe vezane za osnovnu temu manifestacije. Krilaticom „Jesen je najbolje vreme za sadnju“ svake godine skrećemo pažnju na značaj urbanog zelenila i mogućnosti sadnje i ozelenjavanja gradske sredine, kao i zaštite postojećih zelenih pojaseva u gradskoj sredini, najavili su juče organizatori.

Tema ove „Novosadske jeseni“ će biti organska poljoprivreda, kojom Pokret gorana želi da skrene pažnju javnosti na značaj organskog uzgoja, čiji su proizvodi atraktivni za tržište i postižu dobru cenu, pogodan je i na manjim gazdinstvima, ne traži velika početna ulaganja i daje dobru osnovu za oblike turizma koji su specifični u ruralnim područjima.

„Novosadska jesen“ se organizuje po 13. put i postala je tradicionalna novosadska manifestacija zahvaljujući odličnoj saradnji sa više od 230 izlagača na manifestaciji – najvećim proizvođačima i uvoznicima cveća, sadnica lišćara, četinara i ukrasnog šiblja, kao i semenske robe, zaštitnih sredstava i prateće opreme za uređenje vrtova i enterijera, kao i proizvođačima meda i zdravstveno-bezbedne hrane kao i sa proizvođačima organske hrane i rukotvorina starih zanata. Više od 70.000 zadovoljnih posetilaca tokom pet dana trajanja manifestacije takođe su pokazatelj koliko je „Novosadska jesen“ zanimljiva našim sugrađanima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari