"Otkaz" Rio Tintu deo predizborne kampanje 1Foto: BETAPHOTO/MILAN TIMOTIĆ/DS

„Vlada Srbije blizu je odluke da poništi sve što se dešava sa Rio Tintom i da se ponište sve dozvole date toj kompaniji“, rekla je pre tri dana premijerka Ana Brnabić sugerišući javnosti da projektu „Jadar“ samo što nije otkazano gostoprimstvo. Međutim, Rio Tintu, odnosno njegovoj ćerka firmi Rio Sava, dozvole više nisu ni potrebne, bar kad je reč o dokumentaciji koja se očekuje od Ministarstva rudarstva i energetike.

Kada su se prvi put pojavili, 2004, bili su zainteresovani za istraživanje ležišta rude bora, dok je litijum bio sporedni element koji se obično nalazio u tim rudnim stenama. Sve dok nije otkriveno ležište „Jadar“. Od tada, na u proseku svake dve godine, to ministarstvo im je obnavljalo dozvole za istraživanje na više lokacija, da bi 29. decembra 2020. dobili rešenje o overenim rezervama od 158,6 miliona tona rude u kojoj je litijum zastupljen sa 1,7 a bor sa 13,95 procenata.

Istraživanja su, dakle, završena pa je poništavanje izdatih osnovnih, istražnih dozvola, potpuno besmisleno. Zahtev za glavni papir, dozvolu za eksploataciju koja podrazumeva otvaranje rudnika, još nije dostavljen, jer se čeka izrada studije uticaja na životnu sredinu, a ona će biti gotova tek kada izbori uveliko prođu.

Dozvole, međutim, nisu jedine sporne u odnosu države sa tom stranom kompanijom. Nemanja Nenadić iz Transparentnosti Srbija, podseća da se 22. juna 2017. Rio Sava pojavljuje u dokumentima Vlade, kao učesnik iz projekta „Jadar“ u izradi prostornog plana a nešto pre toga, 13. aprila iste godine i u odluci o izradi strateške procene uticaja tog projekta.

– Firma Rio Sava pominje se i u drugim spisima Vlade iz tog perioda. Navodi se da će oni snositi troškove izrade nekih dokumenata, da će učestvovati u radu prve radne grupe koja je formirana te godine radi podrške projektu, pa nije iznenađenje ni to što se sada nalazi u novom telu Vlade. Istina je i da se ne vidi po kom osnovu su uključeni u tu radnu grupu predstavnici Ambasade Australije ili Svetske banke, a činjenica je da učešće predstavnika jedne firme u radu državnih organa na neki način daje prednost toj firmi u odnosu na konkurenciju. Ovde je, međutim, problem daleko veći, jer sudeći po dokumentima, nikakve konkurencije nije ni moguće da bude – objašnjava Nenadić i potvrđuje da puno osnova ima za spekulaciju da je vlast sa tom tezom „otkaza Rio Tintu“ izašla zbog predstojećih izbora, jer je procenila da je to osetljivo pitanje i za njihove birače a da ima snagu koja može da mobiliše inače ne baš složne protivnike.

I profesor ekonomije Goran Radosavljević smatra da je najava o poništavanju dozvola isključivo provocirana predstojećim izborima, ali da je za sada svedena na deklarativne izjave.

– Ne vidim da na drugoj strani, u Rio Tintu, postoji prevelika zabrinutost zbog te najave i prilično sam siguran da je to samo „peglanje“ situacije pred izbore a da će se prava sudbina tog projekta znati tek posle izbora. Nisam siguran ni koje su sve dozvole dobili, jedino što je javno dostupno jeste da su potpisivali sa njima memorandume o saradnji i da su im davane dozvole za istraživanje, ne i za eksploataciju. A svaka izdata dozvola može da se poništi uz određene zakonom definisane razloge, pa je sigurno da bi čitav projekat mogao biti predmet neke arbitraže. Ono što jeste sporno, je da stalno sa jedne strane čujemo kako nema nikakvog dogovora ni potpisanih dokumenata, a onda se govori o poništavanju. Ako ćemo nešto da poništimo, znači da jeste bilo nešto dogovoreno i potpisano i mislim da bi javnost morala da se informiše o čemu se tačno radi – kaže Radosavljević.

Iz Kabineta premijerke Ane Brnabić juče nismo dobili odgovor na pitanje koje dozvole bi firmi Rio Sava mogle da budu poništene kao i koliko je onih kojima uskoro ističe rok. Pitali smo i koja je uloga stranaca u Radnom telu za Rio Tinto, posebno predstavnika australijske ambasade i kompanije, kao i da li će oni i dalje ostati u sastavu tog tela.

Hronologija

Prva dozvola za geološko istraživanje evaporita u zoni Jadarskog neogenog basena preduzeću Rio Sava exploration izdata je 8. juna 2004. sa rokom važnosti do 1. juna 2005. a rešenje je potpisao tadašnji zamenik ministra Đorđe Mihajlović. Ministar rudarstva i energetike u to vreme, u prvoj vladi Vojislava Koštunice, bio je Radomir Naumov u čijem je mandatu 2006. godine i promenjen zakon o rudarstvu i to tako da su prava na istraživanje omogućavala dozvolu za eksploataciju bez javnog nadmetanja. To je bila koaliciona vlada u kojoj su učestvovali osim Demokratske stranke Srbije još i Srpski pokret obnove, G17+, Nova Srbija i Socijaldemokratska partija uz skupštinsku podršku Socijalističke partije Srbije. Sadašnja ministarka rudarstva i energetike u toj vladi bila je savetnica za energetiku u kabinetu potpredsednika Vlade Miroljuba Labusa. Od momenta dobijanja prve dozvole, Rio Tinto je proceduru obnavljao u razmaku od dve do tri godine, ukupno još 11 puta, dok je 13. po redu rešenje potvrdilo pronađene zalihe rude.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari