Otvoren 45. Međunarodni sajam turizma u Beogradu 1foto (BETAPHOTO/MILOŠ MIŠKOV)

Na Beograskom sajmu je večeras otvoren 45. Međunarodni sajam turizma, na kome će do 25. februara, više od 27 zemalja i oko 400 izlagača predstaviti svoje ponude.Sajam, koji se sutra biti dostupan i posetiocima, otvorio je predsednik Srbije Aleksandar Vučić u prisustvu ministra turizma i omladine Srbije Huseina Memića i ministarke turizma Grčke Olge Kefalojani, čija je zemlja partner ovogodišnje manifestacije.

Svečanom otvaranju prisustvovali su i ministri turizma Angole, Crne Gore, Sao Tome i Principe, Republike Srpske, kao i ministar građevinarstva Goran Vesić, ministarka pravde Maja Popović, ministarka prosvete Slavica Đukić Dejanović, ministarka poljoprivrede Jelena Tanasković, ministarka za brigu o porodici Darija Kisić, direktor Kancelarije za KiM Petar Petković, direktorka Turističke organizacije Srbije (TOS) Marija Labović, direktor Turističke organizacije Beograda (TOB) Miodrag Popović.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić kazao je da je Srbiju prošle godine posetilo 2,1 milion stranih turista.

„Prvi put u istoriju je u Srbiji broj stranih gostiju premašio broj domaćih turista. Srbija je u prošloj godini bila prva destinacija u svetu po rastu prihoda od stranih turista u odnosu na 2019. i iznosio je 79 odsto“, rekao je Vučić, navodeći da su to podaci Svetske turističke organizacije.

Istakao je i da je devizni priliv Srbije od turizma 2023. iznosio je rekordnih 2,55 milijardi evra, što je 1,1 milijardu evra više nego 2019. godine, a 3,5 puta više nego 2012. godine.

Prema njegovim rečima, prošle godine evidentirano je oko 4,2 miliona dolazalka turista i 12,4 miliona noćenja.

„Srbija je 2023, povečala broj dolazaka stranih gostiju za 15 odsto u odnosu na predpandemijski nivo prometa, dok je međunarodni trend imao pad u odnosu na 2019. godinu“, naveo je predsednik Srbnije.

Dodao je i da su prošle godine strani gosti realizovali 5,5 miliona noćenja, odnosno tri puta više nego 2012. godine.

„Ove godine, iako je tek početak, imamo evidentiran rast ukupnih dolazaka za oko tri odsto, a broj noćenja čak za 19 odsto u odnosu na isti period lane“, kazao je Vučić.

Na sajmu turizma, čiji je ovogodišnji slogan „Avantura počinje ovde“, prvi put će nastupiti Kambodža, Ekvador, Sveta Lucija i Libija, a zemlje koje se vraćaju i ponovo će učestvovati su Indonezija, Kuba i Sao Tome i Principe.

U paviljonu Nacionalne turističke organizacije Grčke, biće prisutni izlagači iz cele zemlje, od regionalnih predstavnika, turističkih organizacija iz najpopularnijih grčkih destinacija do profesionalnih udruženja.

Srbija će svoje turističke potencijale predstaviti kroz nastupe TOS-a, TOB-a, Turističke organizacije Vojvodine, kao i mnogobrojnih regionalnih i lokalnih turističkih organizacija iz svih delova Srbije.

TOS se predstavlja se pod sloganom „Srbija. Doživi!“, a pored aktivnog odmora akcenat će biti na bogatstvu različitosti, kroz promociju novih brošura pod nazivom „Uporište duhovnosti“ i „Moj Dunav“.

Među izlagačima biće i Ministarstvo turizma i omladine, Skijališta Srbije, Zavod za zaštitu prirode, Prirodnjački centar Svilajnac.

TOB će predstaviti predstojeću specijalizovanu izložbu EXPO 2027 u Beogradu.

Tokom sajma će biti održani poslovni sastanci, pa je tako već više od 100 profesionalnih kupaca zakazalo više od 500 sastanaka preko B2B platforme.

Srbija, prema podacima svetske turističke organizacije, ima najveće rast prihoda od turizma u prošloj godini, u odnosu na 2022. godinu, koji iznosi 79 odsto.

Istovremeno sa Sajmom turizma na Beogradskom sajmu je organizoavan i 19. Međunarodni sajam hotelsko ugostiteljske opreme HORECA-OPREMA.

Taj sajam će okupiti kompanije koje se bave proizvodnjom, distribucijom i prodajom hotelskog i ugostiteljskog nameštaja, opremom za kuhinje, restorane i barove, kao i uslužnim delatnostima, novim trendovima poslovanja, snabdevanja i funkcionisanja ugostiteljskih objekata.

Radno vreme Sajma turizma i Sajma HORECA-OPREMA od 22. do 24. Februara je od 10 do 19 časova, a u nedelju, 25. februara, od 10 do 18 časova.

Cena pojedinačne ulaznice je 500 dinara, grupna ulaznica, za najmanje osam osoba, košta 400 dinara, dok poslovna ulaznica sa paketom pogodnosti iznosti 3.000 dinara, a cena parkinga je 200 dinara po satu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari